University of Twente Student Theses

Login

Grensoverschrijdende besluitvorming : de betrokkenheid van Duitse stakeholders bij grensoverschrijdende besluiten, genomen door gedecentraliseerde Nederlandse overheden iin het algemeen, en in bijzonder bij de herontwikkeling van Vliegveld Twente

Bijen, Nicky (2010) Grensoverschrijdende besluitvorming : de betrokkenheid van Duitse stakeholders bij grensoverschrijdende besluiten, genomen door gedecentraliseerde Nederlandse overheden iin het algemeen, en in bijzonder bij de herontwikkeling van Vliegveld Twente.

[img] PDF
872kB
Abstract:De voornaamste oorzaak die de sneeuwbal van dit onderzoek aan het rollen heeft gebracht, zijn de plannen van de gemeente Enschede om het vliegveld Twente als een particuliere luchthaven te exploreren. Dit heeft onder de bevolking in de omliggende regio van het vliegveld veel weerstand opgeroepen, zowel in Nederland als ook in Duitsland. Tot verbazing van onder meer Vliegwiel Twente Maatschappij (VTM) komt de helft van de 600 ingediende zienswijzen over de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente uit Duitsland. Deze zienswijzen zijn onder meer afkomstig van het “Bundesverband Bürgerinitivativen Uweltschutz”(BBU) en betreft voornamelijk opmerkingen over toekomstige geluidsoverlast en niet tijdige informatieverstrekking. Uit deze informatie is vervolgens door het lectoraat gebiedsontwikkeling en recht van het Saxion in Enschede een eerste onderzoeksvoorstel opgesteld, zie hiervoor bijlage 1. Dit onderzoeksvoorstel is er gekomen nadat het lectoraat Peter Kuenzli -de general manager van VTM- heeft gevraagd of er in het kader van het Vliegveld Twente nog vragen liggen bij het VTM. Aan de hand van dit onderzoeksvoorstel is er tijdens een gesprek met dhr. Schwanekamp -onderzoeker bij het lectoraat gebiedsontwikkeling en recht- en de begeleider vanuit de Universiteit Twente, dhr. Heerkens, gesproken over een opdracht specifiek toegespitst op een student. In deze opdracht zal meer ingegaan worden op de vraag hoe gedecentraliseerde Nederlandse overheden grensoverschrijdende besluiten met zoveel mogelijk acceptatie vanuit Duitsland kunnen voorbereiden. Vervolgens geldt naast dit algemene onderzoek het vliegveld Twente als casus in deze opdracht.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60788
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page