University of Twente Student Theses

Login

Effectiviteit van oncologische revalidatie en complexe oncologische revalidatie in Het Roessingh centrum voor revalidatie

Meché, N. van der (2011) Effectiviteit van oncologische revalidatie en complexe oncologische revalidatie in Het Roessingh centrum voor revalidatie.

[img] PDF
442kB
Abstract:In dit onderzoek wordt de effectiviteit van de oncologische revalidatie en de complexe oncologische revalidatie (COR) in Het Roessingh centrum voor revalidatie onderzocht. Er wordt ook gekeken naar de effectiviteit drie maanden na het volgen van de oncologische revalidatie en COR (follow-up). Verder wordt er onderzocht of er verschillen in effectiviteit aanwezig is tussen de oncologische revalidatie en COR. Methode. De uitkomstvariabelen waren kwaliteit van leven, subjectieve vermoeidheid, angst, depressie, arbeidsgerelateerde problemen en zelfeffectiviteit. 243 kankerpatiënten hadden zich aangemeld, 93 voldeden aan de inclusiecriteria voor oncologische revalidatie en 51 voor de COR. De uitkomstvariabelen werden gemeten op het moment van aanmelden (T0), pre-treatment (T1), post-treatment (T2) en de follow-up drie maanden na de post-treatment (T3). De European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of life Questionnaire C30, Hospital Anxiety and Depression Scale, Checklist Individuele Spankracht en Last-schaal waren de meetinstrumenten van dit onderzoek. Vergelijking van de resultaten van de uitkomstvariabelen tussen de verschillende meetmomenten werd uitgevoerd met GLM repeated measures analyse. Resultaten. De deelnemers van de oncologische revalidatie en COR waren voornamelijk vrouwen, de leeftijd was gemiddeld 49 jaar en meer dan 50 % van de deelnemers had de diagnose mammacarcinoom. Na het volgen van de oncologische revalidatie en COR lieten de deelnemers significante verschillen zien ten aanzien van de uitkomstvariabelen. Drie maanden na post-treatment (follow-up) werden deze verschillen ook weergegeven, behalve voor de zelfeffectiviteit van de deelnemers. Er bleek geen verschil in verandering van de uitkomstvariabelen tussen de oncologische revalidatie en COR. Conclusie. Na het volgen van de oncologische revalidatie en COR werden er significante verbeteringen gevonden voor bijna alle facetten van de kwaliteit van leven, de subjectieve moeheid, angst, depressie, arbeidsgerelateerde problemen en zelfeffectiviteit van de deelnemers. Tevens werden deze verbeteringen tijdens de follow-up van de oncologische revalidatie en COR weergegeven behalve voor zelfeffectiviteit. De invloed van de oncologische revalidatie en COR op de kwaliteit van leven, subjectieve moeheid, angst, depressie, arbeidsgerelateerde problemen en zelfeffectiviteit van de deelnemers bleek gelijk te zijn.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Het Roessingh
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/61226
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page