University of Twente Student Theses

Login

“Mijn dierbare heeft kanker, wat moet ik nu?” Een systematic review naar de verschillende interventies voor partners van kankerpatiënten.

Aken, M.A.J. van (2011) “Mijn dierbare heeft kanker, wat moet ik nu?” Een systematic review naar de verschillende interventies voor partners van kankerpatiënten.

[img] PDF
995kB
Abstract:Doel: Het doel van dit onderzoek was tweeledig, namelijk het schetsen van een beter beeld over de aard van de bestaande interventies die zowel in de literatuur zijn gerapporteerd als de interventies die worden aangeboden aan partners van kankerpatiënten in Nederlandse instellingen. Daarnaast werd er ook nog gekeken naar eventuele hiaten in de kennis over interventies voor partners van kankerpatiënten. Achtergrond: Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen voor de kankerpatiënt de ziekte ernstige gevolgen kan hebben, maar dat het voor de partner en informele verzorger ook geldt. Twintig tot dertig procent van de partners lijdt aan psychologische verzwakking en stemmingswisselingen. Sinds de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw is er steeds meer aandacht gekomen voor de behoeften van partners van kankerpatiënten en worden er verschillende interventies ontwikkeld. Methode: Dit onderzoek bestaat uit twee delen, in het eerste deel werd er een systematic review uitgevoerd. Veertien artikelen werden voor deze systematic review geselecteerd. Het tweede deel was een systematische inventarisatie van de interventies die in Nederland worden aangeboden. Voor dit onderzoek werd er een vragenlijst ontworpen en werden academische ziekenhuizen en therapeutische centra in Nederland benaderd voor deelname. Resultaten: De artikelen van de systematic review laten verschillende uitkomsten zien. De interventies verschillen sterk van elkaar. Ze verschillen qua type, duur, doelgroep, doel, groepsleider en manier van deelnemers werven. Het is erg moeilijk om op basis hiervan uitspraken te doen. Er is ook nog een sterke inconsistentie wat betreft de effecten van interventies. Uit het systematische inventarisatie kwam naar voren dat er per instelling tal van interventies worden aangeboden, maar dat protocollen ontbreken. Conclusies: De hoeveelheid interventies voor de partners van kankerpatiënten is erg beperkt en de interventies die bestaan, zijn zeer uiteenlopend. Er bestaan al een aantal interventies waar de effectiviteit van is aangetoond voor de partners van kankerpatiënten, maar er moet toch nog meer onderzoek gedaan worden. Ook effectevaluaties ontbreken nog teveel. Het wordt verder aanbevolen om onderzoek te doen naar het type en stadium van kanker en het geslacht van de verzorgers. Ook is het aan te raden om partners van kankerpatiënten te interviewen over het gebruik van interventies
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/61331
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page