University of Twente Student Theses

Login

Modernisering universitaire bestuursorganisatie MUB : vergelijking van percepties van universiteitsraadsleden over medezeggenschap voor 1997 en daarna

Timmer, Janine F. (2010) Modernisering universitaire bestuursorganisatie MUB : vergelijking van percepties van universiteitsraadsleden over medezeggenschap voor 1997 en daarna.

[img] PDF
1MB
Abstract:In 1997 is de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek gewijzigd. Deze wetswijziging kreeg de naam Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie (MUB). Een belangrijke vraag is in hoeverre door deze hervorming van het universitaire bestuur (dat wil zeggen een verandering van de formele spelregels) de rolopvatting van universiteitsraadsleden is veranderd. De centrale vraag luidt: Wat is het verschil tussen de positie van de universiteitsraad en de rolopvatting van de universiteitsraadsleden over medezeggenschap voor de invoering van de Modernisering van de Universitaire Bestuursorganisatie van 1997 en daarna? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn de volgende onderzoeksvragen opgesteld: 1. Hoe ziet de universitaire bestuursorganisatie eruit voor en na invoering van de MUB? 2. Wat is de formele functie en de rol van de universiteitsraad in de universitaire bestuursorganisatie voor en na de invoering van de MUB? 3. Wat is in 1997 en in 2010 de persoonlijke rolopvatting over medezeggenschap van universiteitsraadsleden en hoe vullen ze hun vertegenwoordigende rol in? Voor de beantwoording is een literatuurstudie gedaan, is een vergelijking gemaakt met de uitkomsten van twee onderzoeken uit 1997 en is een schriftelijke enquête gehouden onder zoveel mogelijk Nederlandse universiteitsraadsleden; het betreft een empirisch vergelijkend longitudinaal onderzoek. Het doel is een beeld door de tijd te krijgen van de positie en het functioneren van dertien universiteitsraden in Nederland en de rolopvatting van universiteitsraadsleden over medezeggenschap. De veronderstelling is dat als uit dit onderzoek blijkt dat de perceptie van raadsleden ten aanzien van medezeggenschap is veranderd, dit kan worden toegeschreven aan de hervorming van de bestuursorganisatie (van de nieuwe spelregels).
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/61697
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page