University of Twente Student Theses

Login

Informatieve gerechtigheid, cognitieve controle, en wachttijd: Een onderzoek naar de effecten van informatieve rechtvaardigheid via cognitieve en persoonlijke controle op de wachttijdbeleving, acceptatie van de wachttijd en de algemene eindevaluatie.

Kemper, P.F. (2007) Informatieve gerechtigheid, cognitieve controle, en wachttijd: Een onderzoek naar de effecten van informatieve rechtvaardigheid via cognitieve en persoonlijke controle op de wachttijdbeleving, acceptatie van de wachttijd en de algemene eindevaluatie.

[img] PDF
197kB
Abstract:Het thema van dit onderzoek is wachttijdbeleving. In dit onderzoek is getest of een informatief rechtvaardige boodschap leidt tot een positievere beoordeling van de wachttijdbeleving, een hogere mate van wachttijdacceptatie en een betere beoordeling van de gehele service. Verder is onderzocht of het effect van wachttijdinformatie gemedieërd wordt door de gepercipieerde mate van cognitieve en persoonlijke controle over de situatie. Om dit te testen is een experiment met 80 proefpersonen uitgevoerd waarbij informatie over de wachttijd gemanipuleerd werd op basis van de principes van informatieve gerechtigheid. Een informatief rechtvaardige boodschap is oprecht, open, redelijk, juist getimed, en gericht op wat de wachtende wil horen. Uit de resultaten van het experiment blijkt dat een informatief rechtvaardige boodschap inderdaad een positief effect heeft op zowel de wachttijdbeleving, de mate van acceptatie, en de beoordeling van de gehele service. Het effect van de rechtvaardige boodschap blijkt zoals verwacht te worden gemedieërd door cognitieve en persoonlijke controle. Een rechtvaardige boodschap leidt tot een hogere mate van cognitieve controle, wat weer tot een hogere mate van persoonlijke controle leidt. Deze verhoogde persoonlijke controle heeft een positieve invloed op zowel de wachttijdacceptatie alsmede op de beoordeling van de wachttijdbeleving. Een positievere wachttijdbeleving leidt tot slot tot een betere beoordeling van het gehele onderzoek
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/617
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page