University of Twente Student Theses

Login

Kosten van screening op aangeboren hartafwijkingen op het consultatiebureau met behulp van de elektronische stethoscoop: een modelmatige benadering

Eikenhout, Lodewijk (2012) Kosten van screening op aangeboren hartafwijkingen op het consultatiebureau met behulp van de elektronische stethoscoop: een modelmatige benadering.

[img] PDF
570kB
Abstract:Jaarlijks worden 11.200 jonge kinderen door de jeugdarts op het consultatiebureau verwezen naar het ziekenhuis vanwege een eventuele aangeboren hartafwijking. Hiervan hebben 13,5% daadwerkelijk een hartafwijking wat neer komt op ongeveer 1500 patiënten. Er worden dus ongeveer 9.700 kinderen doorverwezen naar het ziekenhuis waarbij na onderzoek blijkt dat deze geen hartafwijking hebben. Deze onderzoeken kosten honderden euro’s per kind en blijken achteraf een verspilling van tijd en geld. Door de mening van de kindercardioloog mee te laten wegen bij de beslissing welke kinderen er doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis hoeft waarschijnlijk een groot deel van de kinderen niet in het ziekenhuis te worden onderzocht. Dit kan door met een elektronische stethoscoop geluidsopnames te maken van het hart in het consultatiebureau en deze vervolgens door te sturen naar een kindercardioloog. Deze kan de geluidsopnames vervolgens afluisteren en op basis hiervan oordelen of het kind wel of geen pathologische hartruis heeft. Op basis van een initieel analyse wordt geschat dat de invoering van de elektronische stethoscoop een besparing tussen de 1,8 miljoen en 3 miljoen euro kan opleveren wanneer deze daadwerkelijk het aantal doorverwijzingen vermindert. Deze besparing komt door de consultatie op afstand van de kindercardioloog met als gevolg een kleiner aantal onderzoeken in het ziekenhuis. Op het consultatiebureau zal ongeveer een 350.000 euro aan extra kosten gemaakt moeten worden om deze besparing in de tweede lijn mogelijk te maken. In vervolgonderzoek zal moeten blijken of deze besparing in de praktijk ook daadwerkelijk te behalen is en hoe de zorgverleners tegenover deze nieuwe diagnostische methode staan.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/61861
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page