University of Twente Student Theses

Login

Van keukenmes tot pistool : de keuze van het wapen in geweldsdelicten en de effectiviteit van preventieve maatregelen in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland

Wigger, E.B.R. (Edward) (2012) Van keukenmes tot pistool : de keuze van het wapen in geweldsdelicten en de effectiviteit van preventieve maatregelen in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland.

[img] PDF
2MB
Abstract:Dit onderzoek is onderdeel van een landelijk onderzoek naar wapengebruik waarbij een dataverzameling heeft plaatsgevonden voor de politieregio’s Amsterdam-Amstelland en Noord- en Oost- Gelderland. Dit onderzoek richt zich op de resultaten van het onderzoek in Noord- en Oost- Gelderland. Ondanks dat wapens een grote bijdrage hebben in geweldsdelicten, zijn theorieën over wapengebruik beperkt. In dit onderzoek zijn twee criminaliteitstheorieën gebruikt, namelijk de gelegenheidstheorie en de rationele keuze theorie. Aanleiding van het onderzoek is dat de laatste jaren allerlei wetswijzigingen zijn geweest, terwijl er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de aard van het wapengebruik. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in welke wapens worden gebruikt en waarom daders gebruik maken van een bepaald type wapen. Vervolgens kan geanalyseerd worden in hoeverre het feitelijke wapengebruik overeenkomt met het huidige wapenbeleid. Voor het onderzoek zijn wapens gedefinieerd als voorwerpen die feitelijk of potentieel letsel kunnen veroorzaken, variërend van een steen tot aan het klassieke pistool. Daarbij zijn alle geweldsdelicten onderzocht waarbij een wapen is gebruikt, variërend van een ruzie tot aan een roofoverval. Voor het onderzoek is literatuuronderzoek gedaan om te komen tot een theoretisch kader. Vervolgens is een dossieronderzoek uitgevoerd waarbij 500 geweldsdelicten zijn geanalyseerd aan de hand van een checklist (zie bijlage 1). Ten slotte zijn beleidsdocumenten doorgenomen en interviews gehouden om inzicht te krijgen in het landelijke en regionale wapenbeleid.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/61995
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page