University of Twente Student Theses

Login

Online activiteiten en slachtofferschap van traditionele vermogensdelicten: een onderzoek vanuit de routine activiteiten theorie

Prins, Johan Hendrik (2012) Online activiteiten en slachtofferschap van traditionele vermogensdelicten: een onderzoek vanuit de routine activiteiten theorie.

[img] PDF
341kB
Abstract:Het onderwerp van deze scriptie is de relatie tussen online routine activiteiten en slachtofferschap van fysieke vermogensdelicten. Traditioneel gezien kan dit type slachtofferschap verklaard worden vanuit de routine activiteiten theorie, die stelt dat buitenhuisactiviteiten leiden tot blootstelling aan daders en gelegenheid voor criminaliteit. Op basis van de populariteit van het internet en bewijzen uit de literatuur valt echter te verwachten dat online routine activiteiten ook van invloed kunnen zijn op slachtofferschap. De resultaten van logistische regressieanalyse van de data uit een steekproef van 4353 personen laat zien dat er inderdaad een verband is. Zo blijkt chatten via het internet een voorspeller voor slachtofferschap van (poging tot) inbraak; zijn aankopen doen via het internet en het hebben van een profiel op sociale netwerksite Hyves voorspellers voor slachtofferschap van diefstal uit de auto; en zijn het doen van aankopen via internet, het online kijken van films of series, chatten, en het bezoeken van internetfora voorspellers voor diefstal van privébezit. De gevonden voorspellers voor slachtofferschap van vermogensdelicten laten echter een groot deel van de variantie in de logistische regressiemodellen onverklaard. Hierom wordt aanbevolen tot een vervolgonderzoek met gebruik van recentere data, waarbij speciale aandacht is besteed aan indicatoren voor online activiteiten.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62012
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page