University of Twente Student Theses

Login

Vroeger kon ik het met mijn vingers losdraaien, daar heb ik nou een tang voor nodig, nou ja, en?’: een kwalitatieve studie naar de eigen beleving van het ouder worden onder mensen tussen de 55 en 65 jaar die dit positief beleven

Hoekman, M.S. (2012) Vroeger kon ik het met mijn vingers losdraaien, daar heb ik nou een tang voor nodig, nou ja, en?’: een kwalitatieve studie naar de eigen beleving van het ouder worden onder mensen tussen de 55 en 65 jaar die dit positief beleven.

[img] PDF
394kB
Abstract:Door de vergrijzing en de toegenomen levensverwachting wordt de groep ouderen in onze samenleving steeds groter. Dit maakt het maatschappelijk relevant om onderzoek te doen naar deze groep mensen. In dit onderzoek is gekeken naar de beleving van het ouder worden van 6 mensen in de leeftijd van 55 tot 63 jaar. Deze mensen hadden al eerder deelgenomen aan een psychologiestudie, waarbij onder andere hun beleving van het ouder worden op een kwantitatieve manier is gemeten. In de huidige studie is de beleving van het ouder worden op een kwalitatieve manier gemeten, om de individuele invulling van de beleving van het ouder worden te kunnen onderzoeken. Bij alle geselecteerde deelnemers was in de voorgaande studie een positieve beleving van het ouder worden gemeten. Door middel van het afnemen van interviews met een speciaal voor deze studie ontworpen interviewschema, is geprobeerd te achterhalen welke thema’s en onderwerpen voor deze doelgroep van belang zijn in hun beleving van het ouder worden. Dit heeft geresulteerd in 6 gedetailleerde individuele beschrijvingen. De belangrijkste domeinen die zijn gevonden zijn: levenservaring/relativeren, gezondheid, leeftijdsgevoel, positieve manieren van ouder worden, negatieve manieren van ouder worden, stereotypen, coping en toekomstverwachting. Dit onderzoek toont aan dat iedereen zijn eigen invulling heeft wat betreft het ouder worden, en dat die constructie wordt beïnvloedt door zowel persoonlijkheid, omstandigheden als omgeving. Naast dat deze studie meer thema’s laat zien dan voorgaande kwantitatieve studies, kan er ook veel meer informatie worden uitgehaald over hoe mensen omgaan met het ouder worden. Daardoor kunnen de verhalen in dit onderzoek dienen als een voorbeeld en rolmodel voor hoe het ouder worden op een positieve manier kan worden beleefd. Met kwalitatief onderzoek ontstaat een veel gedetailleerder en uitgebreider beeld van de beleving van het ouder worden. Verder kwalitatief onderzoek wordt aanbevolen om de beleving van het ouder worden op deze manier nog beter in kaart te brengen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/62270
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page