University of Twente Student Theses

Login

Meer blauw en minder bureaucratie : een onderzoek naar de administratieve werkzaamheden van politieagenten uit de politieregio’s Gelderland-Midden, Haaglanden en Hollands Midden

Bruinink, M. (2011) Meer blauw en minder bureaucratie : een onderzoek naar de administratieve werkzaamheden van politieagenten uit de politieregio’s Gelderland-Midden, Haaglanden en Hollands Midden.

[img] PDF
3MB
Abstract:In opdracht van de CDA-Tweede Kamerfractie is onderzoek verricht naar de administratieve werkzaamheden van politieagenten. Bij drie politiebureaus uit de regio’s Gelderland- Midden, Haaglanden en Hollands Midden zijn uitvoerende agenten en leidinggevenden geïnterviewd en is met agenten uit de basispolitiezorg meegelopen. De onderzoeksvraag luidt: ‘In hoeverre hebben politieagenten te maken met overmatige administratieve werkzaamheden en wat zijn daar de oorzaken van?’. Aan de hand van theorieën over Human Service Organizations en de verschillende organisatiestijlen die organisaties toe kunnen passen bij de uitvoering van hun werkzaamheden is getracht de oorzaken in kaart te brengen. De analyse in dit onderzoek heeft geleerd dat het vanzelfsprekend is dat politieagenten te maken hebben met administratieve werkzaamheden. De politie is belast met de handhaving van de openbare orde, verlening van noodhulp, strafrechtelijke handhaving en het verrichten van taken voor Justitie. De politie mag en kan zijn monopolie op geweld inzetten bij de uitvoering. Bij het uitvoeren van een dergelijk taak is het belangrijk dat de politie verantwoording aflegt over de wijze waarop werkzaamheden zijn uitgevoerd: via processen verbaal en mutaties in het computersysteem BVH. Dit onderzoek wijst uit dat uitvoerende agenten vooral dergelijke mutaties en het schrijven van processen verbaal als noodzakelijke administratie ervaren. Leidinggevenden zagen vooral het corrigeren en beoordelen van het werk van uitvoerende agenten, planningszaken en de arrestantenadministratie als noodzakelijk. Tijdens de interviews zijn verschillende knelpunten op het gebied van administratieve werkzaamheden benoemd.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62392
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page