University of Twente Student Theses

Login

Opgepast, ik lust een hele boekenkast! Onderzoek naar het verband tussen het leesklimaat thuis en de leesattitude & leesfrequentie van het kind.

Otter, D. den (2012) Opgepast, ik lust een hele boekenkast! Onderzoek naar het verband tussen het leesklimaat thuis en de leesattitude & leesfrequentie van het kind.

[img] PDF
197kB
Abstract:Leesattitude en leesfrequentie zijn belangrijke factoren die verband houden met leesvaardigheid. In dit onderzoek is gekeken hoe de leesattitude en de leesfrequentie met variabelen uit het leesklimaat thuis samenhangen, rekening houdend met enkele relevante achtergrondkenmerken van leerlingen. Het onderzoek is gedaan met behulp van de verzamelde gegevens van de ouder- en leerling achtergrondvragenlijsten uit het TIPI-onderzoek 2011. Deze vragenlijsten zijn door 596 leerlingen en één van hun ouders ingevuld. De resultaten van de meerniveau-analyses laten zien dat sekse en de leesvaardigheid die het kind volgens de ouders voor groep 3 had, individuele achtergrondkenmerken zijn die samenhangen met leesattitude. Vrije leeskeuze thuis en op school, toegang en gebruik van digitale media buiten schooltijd en de stimulering van ouders door helpen met lezen en hun schoolbetrokkenheid heeft ook verband met leesattitude. Leesfrequentie hangt samen met het individuele achtergrondkenmerk taal die thuis wordt gesproken. Verder tonen het totaal aantal boeken thuis, frequentie van bibliotheekbezoeken, vrije leeskeuze thuis, het lezen van verhalen en artikelen op internet, en de stimulering van ouders door middel van helpen met en praten over lezen een verband. Verdere implicaties voor de praktijk worden besproken en nader onderzoek wordt geadviseerd.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Educational Science BSc (56613)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62404
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page