University of Twente Student Theses

Login

Verschillen tussen jongens en meisjes in de aanpak van een informatieprobleem - In hoeverre verschillen jongens en meisjes uit de eerste klas havo/vwo van elkaar in het aanpakken van een informatieprobleem?

Laarhuis, Rosalie (2012) Verschillen tussen jongens en meisjes in de aanpak van een informatieprobleem - In hoeverre verschillen jongens en meisjes uit de eerste klas havo/vwo van elkaar in het aanpakken van een informatieprobleem?

[img] PDF
192kB
Abstract:Uit diverse onderzoeken blijkt dat jongens en meisjes op een andere manier zoeken naar informatie op internet. Er zou zelfs sprake zijn van een ‘digitale kloof’, meisjes zouden minder vaardig zijn op computergebied en zij hebben daardoor meer moeite met schooltaken waarvoor kennis op het gebied van ICT nodig is. In dit onderzoek is gekeken of jongens en meisjes op een andere manier omgaan met de stappen die worden doorlopen bij het oplossen een informatieprobleem. Leerlingen kregen een werkblad om hun voorkennis op te halen en na te denken over hun manier van zoeken. Vervolgens gingen ze aan de slag op internet om een antwoord te vinden op de zoekvraag. Naast het aantal bekeken websites, het aantal gebruikte websites en het aantal verschillende gebruikte zoektermen is de tijd die de leerlingen nodig hadden voor stap een, stap twee tot en met vier en stap vijf geanalyseerd met behulp van een onafhankelijke t-test. Geconcludeerd kan worden dat er geen verschillen bestaan tussen jongens en meisjes, maar er zijn wel individuele verschillen te zien. Het is van belang dat in de lessen informatievaardigheden rekening wordt gehouden met niveauverschillen tussen leerlingen. Sommige leerlingen hebben eerst een goede basis nodig, andere leerlingen zijn wellicht toe aan verdieping om meer uit het zoekproces te halen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Educational Science BSc (56613)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62564
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page