University of Twente Student Theses

Login

Sociale cohesie en veiligheidsbeleving : Een onderzoek naar de invloed van sociale cohesie op de veiligheidsbeleving in de wijken van de gemeente Hengelo

Grunder, M. (2013) Sociale cohesie en veiligheidsbeleving : Een onderzoek naar de invloed van sociale cohesie op de veiligheidsbeleving in de wijken van de gemeente Hengelo.

[img] PDF
884kB
Abstract:Veiligheid en sociale cohesie zijn thema’s waar de afgelopen jaren veel aandacht aan wordt besteed. Doorgaans wordt er binnen het overheidsbeleid, maar ook daarbuiten, gesteld dat wanneer er sprake is van een sterke sociale cohesie dit een positief effect heeft op iemands veiligheidsbeleving. Hieruit volgen in beleidsplannen concrete ontwikkelingen om de veiligheid in wijken te vergroten door de sociale cohesie in een buurt te versterken. In dit onderzoek wordt gekeken of er in de wijken van de gemeente Hengelo ook sprake is van een dergelijke positieve relatie tussen sociale cohesie en veiligheidsbeleving. Hiervoor zijn data van de Integrale Veiligheidsmonitor 2011 gebruikt. Deze monitor is een bevolkingsonderzoek op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau waarbij onderzoek wordt gedaan naar onder andere veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Hiervoor wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek een steekproef uit de Gemeentelijke Basisadministratie getrokken. Door de gemeente Hengelo is een onderscheid gemaakt tussen aandachtsbuurten en wijken. Deze aandachtsbuurten zijn wijken die door de gemeente als de probleemgebieden zijn aangemerkt, onder andere ten aanzien van veiligheid.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62683
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page