University of Twente Student Theses

Login

Adoptie van het Elektronisch Cliënten dossier - Onderzoek naar adoptie van het Elektronisch cliënten dossier in de Nederlandse VVT Sector

Graag, Leonie de (2013) Adoptie van het Elektronisch Cliënten dossier - Onderzoek naar adoptie van het Elektronisch cliënten dossier in de Nederlandse VVT Sector.

[img] PDF
652kB
Abstract:In Nederland wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een Elektronisch cliënten dossier (ECD) in de verpleging, verzorging en zorg thuis (VVT) sector. Maar hoe is dit ooit begonnen en hoe wordt een ECD in een organisatie gebruikt. Maar ook, hoe moeten organisaties nu verder ontwikkelen met het gebruik van een ECD en wat is er in het buitenland gebeurd met elektronische zorgdossiers. Hoofdvraag: Wat is de stand van zaken in Nederland van het Elektronisch cliënten dossier na de afgelopen 10 jaar in verpleeg en thuiszorgorganisaties. Aan de hand van kwalitatieve interviews en literatuuronderzoek is er een analyse gemaakt over het ECD in Nederland en de ontwikkeling daarvan. In 2000 was het ECD op kleine schaal aanwezig in organisaties. In 2012 wordt het ECD op grote schaal toegepast in organisaties. Van verschillende partijen wordt er invloed uitgeoefend om een ECD te gaan gebruiken, de branchevereniging Actiz, Nederlandse overheid en leveranciers van een ECD. Gebruik van een ECD kan zeker nog een slag maken in organisaties, zo moet er sprake zijn van goede integratie met de vele facetten van zorg leveren in de VVT sector. Bijvoorbeeld het zorgkantoor, AZR berichtenverkeer, financiering, planning, en het zorgleefplan. Het is van belang dat organisaties bij de aanschaf van een ECD module goed beseffen wat ze nu aankopen, hoe ze het gebruik van een ECD gaan invoeren in de organisatie en ook de continuïteit van het ECD gebruik kunnen waarborgen. Goed en vaak contact met leveranciers is nodig om alles werkend te krijgen, en te houden en als men iets aangepast wilt, dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Daarvoor is het aan te bevelen om in beide organisaties een contactpersoon te hebben. Ook het testen van een ECD in de praktijk kan veel informatie geven voordat een ECD module wordt aangeschaft. Daarnaast is ook de techniekontwikkeling die het gebruik van tablets mogelijk heeft gemaakt. Ook toegankelijkheid vanuit verschillende plekken op de werkvloer is mogelijk doordat een ECD via een draadloos netwerk te gebruiken is. Maar technologische ontwikkelingen leveren ook bedreigingen op voor de veiligheid van het dossier en specifiek de gegevens die daarin staan. Deze veiligheid moet continue in de gaten worden gehouden en systemen moeten up to date zijn om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Zowel binnen Nederland als in het buitenland worden ECD’s toegepast op een manier waarvan men zeker wat kan leren. De beste voorbeelden in het buitenland zijn te vinden in de Verenigde Staten en in de Scandinavische landen. In de VS is er de Veterans Health Care organisatie, een groot netwerk van verschillende ziekenhuizen en verpleeghuizen. Zij hebben hun eigen ECD ontwikkeld. In Scandinavië valt vooral veel te leren van de thuiszorg, zo wordt er in Finland al gewerkt met draadloze elektronische cliënten dossiers vanuit het huis van de cliënt.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (50645)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62731
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page