University of Twente Student Theses

Login

Een vroege health technology assessment van de elektronische neus: wat zijn de toetredingsbarrières voor en de toegevoegde waarde van de eNose?

Mulder, F. (2013) Een vroege health technology assessment van de elektronische neus: wat zijn de toetredingsbarrières voor en de toegevoegde waarde van de eNose?

[img] PDF
1MB
Abstract:De eNose is een technologie die al enkele jaren ontwikkeld en getest wordt. Er zijn pilots gestart naar het gebruik van de eNose bij verschillende ziektes waaronder COPD. Er zijn onderzoeken gedaan naar de sensitiviteit en specificiteit van de eNose bij het diagnosticeren van COPD. Ook is getest of de eNose kan differentiëren tussen longkanker en astma. Dit onderzoek is een health technology assessment waarin deze informatie gebruikt wordt om te bepalen of de eNose klinisch relevant is en of het mogelijk een kans van slagen heeft binnen het diagnose en behandelproces van COPD patiënten. Dit wordt bepaald door te bepalen of de eNose klinisch relevant is, kan leiden tot een grotere patiënt tevredenheid, wat de doelpopulatie van de eNose is en wat de concurrenten zijn op voor de eNose. Daarnaast zijn 13 zorgverleners geïnterviewd om de mogelijke afnemers te betrekken binnen dit onderzoek en het onderzoek meer diepte te geven. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd worden dat de eNose de meeste kans van slagen heeft binnen het behandelproces. De zorgverleners vinden dat de eNose binnen dit proces het meest klinisch relevant is. Daarnaast is de concurrentie binnen het behandelproces klein. Er is geen technologie die exacerbaties kan voorspellen en hier is wel vraag naar. Het diagnosticeren van een exacerbatie bij COPD patiënten is volgens de zorgverleners moeilijk. De doelpopulatie is ook het grootst binnen dit proces omdat naast de huisartsen, longartsen en verpleeghuisartsen de eNose ook door patiënten thuis gebruikt kunnen worden om exacerbaties te voorspellen. Voor verdere onderzoeken en voor de ontwikkeling van de eNose is het belangrijk dat er meer zorgverleners betrokken worden. Zij zijn de mogelijke afnemers. Ook moeten de meningen van patiënten meegenomen worden in onderzoeken . Dat is in dit onderzoek niet gebeurd en de mening van de patiënt is ook in de huidige literatuur niet bekend. Over de patiënt tevredenheid over de eNose is niets bekend.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/63712
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page