University of Twente Student Theses

Login

De invloed van een negatieve beslissing van een scheidsrechter op de emoties en gedragsintenties van voetballers in Nederland

Hilbrands, Paulien (2013) De invloed van een negatieve beslissing van een scheidsrechter op de emoties en gedragsintenties van voetballers in Nederland.

[img] PDF
944kB
Abstract:Door de toenemende diversiteit in de samenleving nemen communicatieproblemen toe, waardoor conflicten kunnen ontstaan. Ook op het voetbalveld is deze toename te zien. In dit onderzoek zal daarom worden onderzocht hoe voetballers een negatieve beslissing van een scheidsrechter interpreteren door te kijken welke emoties en gedragsintenties deze beslissing oproept. Een negatieve beslissing wordt gezien als een, in de ogen van de voetballer, terechte of onterechte beslissing van een scheidsrechter over een goede of foute sliding die de voetballer zelf heeft gemaakt. Daarnaast wordt onderzocht of de reacties die zo’n beslissing oproept verschillend zijn bij scheidsrechters die tot de in- of outgroup van de voetballers behoren. Dit wordt gedaan door de autochtone of allochtone afkomst van de voetballers te vergelijken met die van de scheidsrechter. Ook wordt onderzocht of en welke rol negatieve meta-stereotypen spelen onder de allochtone voetballers. Aan dit onderzoek deden 224 deelnemers mee waarvan 159 autochtone en 65 allochtone deelnemers. Een onterechte beslissing van een scheidsrechter wekte meer boosheid en minachting op dan een terechte beslissing. Ook zorgde het voor meer normatieve gedragsintenties (uitleg willen vragen) en non-normatieve gedragsintenties (het willen slaan van de scheidsrechter). Minachting werd het meest ervaren bij een onterechte beslissing van een scheidsrechter die tot de outgroup van de voetballers behoorde. Boosheid medieerde daarnaast het effect van een onterechte beslissing op normatieve gedragsintenties en minachting het effect op non-normatieve gedragsintenties. Negatieve meta-stereotypen bleken echter geen rol te spelen bij de allochtone voetballers. De implicaties voor onderzoek naar groepsprocessen, emoties, gedragsintenties en meta-stereotypen worden besproken.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/64184
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page