University of Twente Student Theses

Login

De online scholier: Hét slachtoffer van phishing? : een ondezoek naar de relaties tussen internetgedrag en het slachtoferschap van phishing onder scholieren uit Nederland en Duitsland

Leemreize, Job (2014) De online scholier: Hét slachtoffer van phishing? : een ondezoek naar de relaties tussen internetgedrag en het slachtoferschap van phishing onder scholieren uit Nederland en Duitsland.

[img] PDF
1MB
Abstract:Ter afronding van mijn bachelor Bestuurskunde te Universiteit Twente schrijf ik dit onderzoek. In dit bacheloronderzoek zal er gekeken worden naar de relatie tussen het internetgedrag van middelbare scholieren en het slachtofferschap van phishing onder deze scholieren. Phishing is een techniek binnen de cybercrime waarbij wordt geprobeerd gevoelige informatie los te weken van een slachtoffer, door zich voor te doen als een betrouwbare derde partij (Jagatic, Johnson, Jakobsson, & Menczer, 2007). Vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig internet, hierdoor is het potentieel slachtofferschap van phishing groot. Echter, gebruikt niet iedereen internet op dezelfde wijze, maar verschillen mensen van internetgedrag. Internetgedrag kan gezien worden als de manier waarop en waarvoor men het internet gebruikt. Door internetgedrag te koppelen aan slachtofferschap bij phishing ontstaat er een interessante onderzoeksvraag om te onderzoeken: Wat is de relatie tussen het internetgedrag van middelbare scholieren en het slachtofferschap van phishing onder scholieren? Deze verklarende vraag zal worden beantwoord aan de hand van een empirisch onderzoek, waarbij online vragenlijsten zullen worden afgenomen onder middelbare scholieren in zowel Duitsland als Nederland. Om een theoretisch kader vast te stellen en een achtergrond te geven over wat phishing precies inhoudt, wordt er gebruik gemaakt van de wetenschappelijke literatuur. Ook de bestaande algemene modellen vanuit de Crime Science, zoals de Routine Activities Theory, zullen terug te vinden zijn in mijn onderzoek. Ook zullen in dit onderzoek de verwachtingen wat betreft de relaties tussen het internetgedrag van scholieren en het slachtofferschap bij phishing evenals andere algemene relaties rondom het slachtofferschap bij phishing getoetst worden door middel van statistische analyses in SPSS. Deze analyses worden gemaakt op basis van de data, die in de afgelopen maanden zijn verzameld. De relevantie van deze studie is relatief groot, omdat er relatief weinig informatie over het slachtofferschap van phishing bekend is. Naast dat er gezocht zal worden naar de prevalentie van het slachtofferschap van phishing onder scholieren, wordt ook de relatie tussen het internetgedrag en slachtofferschap getest. Hiermee kan duidelijk worden welke invloed het internetgedrag van scholieren uitoefent op de kans dat zij slachtoffer worden van phishing. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek kunnen scholen, ouders en de overheid mogelijk betere preventiemiddelen inzetten tegen het slachtoffer worden van phishing. Des te meer duidelijkheid over het probleem, des te preciezer preventiemiddelen ingezet kunnen worden voor deze vorm van cybercrime te voorkomen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:International Business Administration BSc (50952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/64632
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page