University of Twente Student Theses

Login

In de schoenen van de dader – Het effect van groepslidmaatschap en verantwoordelijkheid nemen op de bereidheid tot perspectiefname

Teekens, L.E.A. (2014) In de schoenen van de dader – Het effect van groepslidmaatschap en verantwoordelijkheid nemen op de bereidheid tot perspectiefname.

[img] PDF
602kB
Abstract:Bij de re-integratie van ex-gevangenen is het van belang hoe de omgeving op hen reageert. Voor een succesvolle re-integratie is sociale ondersteuning nodig, waardoor het belangrijk is de attitude ten aanzien van ex-gevangenen te onderzoeken. Door het nemen van perspectief, is men eerder geneigd een ander te helpen of steun te geven. Dit onderzoek beschrijft de invloed van groepslidmaatschap en de reactie van een ex-gevangene op de bereidheid tot het nemen van hun perspectief. Dit is gedaan door een 2 (psychologie- of bedrijfskundestudent) x 2 (verantwoordelijkheid nemen of goedpraten) tussen proefpersonen design, waarbij een aantal factoren met betrekking tot perspectiefname en beoordeling zijn onderzocht. Er zijn geen significante effecten gevonden op de bereidheid tot perspectief nemen. Het gevonden interactie-effect bij de weerstand tot perspectiefname is echter hetzelfde als bij eerder onderzoek. Dit impliceert dat het effect ook geldt voor in- en outgroups die niet met nationaliteit te maken hebben.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/64814
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page