University of Twente Student Theses

Login

Een onderzoek naar de samenhang van positieve geestelijke gezondheid met toekomstgerichte eigenschappen en met de interventie narratieve toekomstverbeelding

Sönmez, C. (2014) Een onderzoek naar de samenhang van positieve geestelijke gezondheid met toekomstgerichte eigenschappen en met de interventie narratieve toekomstverbeelding.

[img] PDF
551kB
Abstract:Doel: Het doel van dit onderzoek is ten eerste om meer inzicht te krijgen in positieve geestelijke gezondheid en de relatie met de positieve toekomstgerichte eigenschappen hoop, optimisme en betrokken leven. Ten tweede om meer inzicht te krijgen in de samenhang tussen de interventie narratieve toekomstverbeelding via brieven en positieve geestelijke gezondheid. Methode: Om de samenhang tussen positieve geestelijke gezondheid en hoop, optimism en betrokken leven te onderzoeken, zijn de vragenlijsten MHC-SF; VPDa; LOT-R: ELS bij studenten afgenomen. Om de samenhang tussen positieve geestelijke gezondheid met de interventie narratieve toekomstverbeelding te onderzoeken wordt aan de University of Twente een workshop georganiseerd waarin “brieven vanuit de toekomst” centraal staat. In deze brieven moesten de deelnemers aan de workshop vanuit hun eigen positief verbeelde toekomst naar hun huidige zelf schrijven. Verder wordt de Mental Health Continuum Short-form (MCH-SF) op drie verschillende meetmomenten afgenomen: voor de deelname, direct na de workshop en twee weken twee keer erna.. De MCH-SF is een welbevindenvragenlijst die psychologisch, emotioneel en sociaal welzijn meet. Resultaten: Tussen positieve geestelijke gezondheid en de eigenschappen hoop, optimisme en betrokken levenis een positieve correlatie. Betrokken leven heeft het sterkst verband met positieve geestelijke gezondheid. Verder werd in dit onderzoek geen significant verband tussen positieve geestelijke gezondheid en de interventie narratieve toekomstverbeelding via brieven gevonden. Conclusie en Discussie: Het blijkt uit dit onderzoek dat positieve geestelijke gezondheid en de eigenschappen hoop, optimisme en betrokken leven samenhangen. De positieve geestelijke gezondheid van de studenten is na de deelname van de workshop niet significant veranderd. Vervolgonderzoek wordt aanbevolen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/64817
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page