University of Twente Student Theses

Login

Herontwikkeling van industrieel erfgoed: vervallen monumenten als aanjager voor vernieuwing. Onderzoek naar bestuursstijlen van de gemeenten Enschede en Deventer

Langereis, M. (2014) Herontwikkeling van industrieel erfgoed: vervallen monumenten als aanjager voor vernieuwing. Onderzoek naar bestuursstijlen van de gemeenten Enschede en Deventer.

[img] PDF
1MB
Abstract:Veel industrieel erfgoed wordt bedreigd door verloedering en verval doordat de oorspronkelijke functie is weggevallen. Verloedering en verval van industrieel erfgoed is een probleem omdat veel mensen en organisaties industrieel erfgoed waardevol vinden om te behouden voor de toekomst. In deze scriptie is de rol van gemeenten onderzocht, omdat zij waarschijnlijk de grootste invloed kunnen uitoefenen, én profiteren van de bijdrage aan een aantrekkelijke leefomgeving en sterke identiteit. De onderzoeksvraag vloeit daaruit voort: Welke bestuursstijlen hanteren de gemeenten Enschede en Deventer op het gebied van herontwikkeling van industrieel erfgoed, en is er sprake van een consistente stijlkeuze? Om deze vraag te beantwoorden is een multiple casestudy uitgevoerd waarbij kwalitatieve data is verzameld door middel van een documentenstudie en semi gestructureerde interviews. De vooraf verwachte heldere verschillen in gehanteerde bestuursstijl zijn niet aanwezig. Dit komt vooral door verplichtingen die het Rijksbeleid schept voor het gemeentelijk beleid. Daarnaast kunnen en willen gemeenten niet over alle middelen beschikken, waardoor zij wel moeten samenwerken met andere partijen om hun doel te bereiken. Op basis van de analyse van beleid en projecten wordt geconcludeerd dat gemeente Enschede een faciliterende bestuursstijl hanteert en Deventer een samenwerkende of faciliterende stijl, waarbij beide gemeenten een consistente stijlkeuze kennen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:74 (human) geography, cartography, town and country planning, demography, 88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/64912
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page