University of Twente Student Theses

Login

Meeneembaarheid Nederlandse Studiefinanciering Europa-proof? Een multicriteria analyse van de alternatieve maatregelen ten aanzien van de 3-uit-6-eis.

Bulten, M.A. (2014) Meeneembaarheid Nederlandse Studiefinanciering Europa-proof? Een multicriteria analyse van de alternatieve maatregelen ten aanzien van de 3-uit-6-eis.

[img] PDF
1MB
Abstract:Nederland vindt studentenmobiliteit erg belangrijk. Om deze reden heeft Nederland haar studiefinanciering meeneembaar gemaakt. Een student kon aanspraak maken op het meenemen van de studiefinanciering indien de student tenminste drie jaar van de zes jaar voorafgaand aan de inschrijving van een studie in het buitenland in Nederland heeft gewoond. Deze voorwaarde wordt ook wel de 3-uit-6-eis genoemd. Nederland heeft naar eigen zeggen deze eis zorgvuldig geformuleerd. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft echter bepaald dat de Nederlandse 3-uit-6-eis in strijd is met de Europese wet- en regelgeving waardoor de 3-uit-6-eis niet meer in haar originele vorm mag bestaan. Door de Nederlandse overheid zijn, als reactie op deze uitspraak, verschillende maatregelen overwogen als alternatief voor de 3-uit-6-eis. In deze scriptie wordt een onderzoek gepresenteerd naar vier alternatieve maatregelen ten aanzien van de 3-uit-6-eis. Dit onderzoek zal uitwijzen of deze alternatieve maatregelen wel voldoen aan de juridische randvoorwaarden. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de politiek-sociale wenselijkheid en de economische gevolgen van de alternatieven. Een aanpassing of het aannemen van een alternatief van de 3-uit-6-eis omwille van de juridische voorwaarden kan immers betekenen dat er ingeleverd moet worden op politiek-sociaal gebied of economisch gebied.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:86 law, 88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65631
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page