University of Twente Student Theses

Login

Bewegen door baby's - Een identificatie van kenmerken die een relatie hebben met bewegen door baby's van 0 t/m 11 maanden

Bosch, Eric ten (2014) Bewegen door baby's - Een identificatie van kenmerken die een relatie hebben met bewegen door baby's van 0 t/m 11 maanden.

[img] PDF
1MB
Abstract:Te weinig beweging zou leiden tot één tiende van de totale sterfgevallen wereldwijd. Dit gebrek kan leiden tot aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en borst- en darmkanker. Dit onderzoek richt zich op kinderen van nul tot en met elf maanden. Er is weinig bekend over de hoeveelheid en de aard van de beweging op deze leeftijd ondanks dat voldoende beweging van belang is voor kinderen. Er zijn verschillende factoren naar voren gekomen die samen kunnen hangen met de hoeveelheid beweging die het kind krijgt. Deze zijn verdeeld in achtergrondkenmerken van het kind en kenmerken van de ouders. Onder de achtergrondkenmerken van het kind vallen de leeft, het geslacht en de geboorterangorde. De kenmerken van de ouders zijn de etniciteit, het opleidingsniveau, het rookgedrag en het drankgebruik. In dit onderzoek wordt er getoetst wat de relatie is tussen de verschillende factoren en de hoeveelheid en aard van de beweging die baby’s krijgen. De beweging is gemeten aan de hand van het gebruik van een box, wipstoel, maxi cosi en de tijd dat het kind op zijn buik of zij ligt om te spelen. Er zijn 2014 vragenlijsten terug gekomen bij TNO voor de Landelijk Peiling Veilig Slapen 2010/2011. In dit onderzoek zijn er hier 1855 van gebruikt. Deze selectie is gedaan aan de hand van de leeftijd. De belangrijkste resultaten wat betreft de kenmerken van de vader zijn dat de opleiding, het rookgedrag en de etniciteit samenhang hebben met de beweging van het kind. Voor de moeder geldt dat de opleiding en de etniciteit een relatie hebben met de beweging van de baby. Tot slot, de achtergrondkenmerken van het kind die samenhang hebben met de hoeveelheid beweging zijn zowel het geslacht als de leeftijd.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:01 general works
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65887
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page