University of Twente Student Theses

Login

Toekomstscenario’s over het ontwikkelingsproces van uitleggebieden: De rol van gemeente, projectontwikkelaar en woningcorporatie en kansen voor DHV

Kranenburg, R.P. (2007) Toekomstscenario’s over het ontwikkelingsproces van uitleggebieden: De rol van gemeente, projectontwikkelaar en woningcorporatie en kansen voor DHV.

[img] PDF
1MB
Abstract:Dit is een samenvatting van een onderzoek over het ontwikkelingsproces van uitleggebieden. Uitleggebieden zijn gebieden waar de functie veranderd naar een woon- of werk functie en waar dus een nieuw stuk stad wordt ontwikkeld. Meestal heeft het gebied vóór de ontwikkeling een agrarische bestemming. Binnen het ontwikkelingsproces van uitleggebieden heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen plaatsgevonden. Tot de jaren tachtig kocht de gemeente de grond van de oorspronkelijke eigenaren en maakte ze zelf plannen voor het gebied. Alleen het ontwikkelen van vastgoed werd aan ontwikkelende partijen overgelaten. Vanaf de jaren negentig, tegelijk met de aanwijzing van de zogenaamde VINEX-wijken, zijn marktpartijen gronden gaan verwerven, meer financiële risico’s gaan nemen in de ontwikkeling en hebben ze grotere invloed gekregen op het ontwikkelingsproces. Allerlei vormen van publiek-private samenwerking hebben hun intrede gedaan. Daarnaast is er een aantal nieuwe wetten doorgevoerd. Ook in de rol van de woningcorporatie zijn er aan het begin van de jaren negentig enkele wijzigingen opgetreden. Woningcorporaties moesten zelfstandiger worden en zijn zich naast de ontwikkeling en het beheer van sociale (huur)woningen ook meer gaan richten op het verwerven van grond en de ontwikkeling van commercieel vastgoed.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
DHV BV – Business
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/659
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page