University of Twente Student Theses

Login

Criminaliteit en Overlast rondom drugsgerelateerde plaatsen : een onderzoek naar de criminaliteit en overlast rondom coffeeshops en growshops in Enschede

Galiën, M.J. van der (2014) Criminaliteit en Overlast rondom drugsgerelateerde plaatsen : een onderzoek naar de criminaliteit en overlast rondom coffeeshops en growshops in Enschede.

[img] PDF
839kB
Abstract:In dit onderzoek wordt getracht antwoord te geven op de centrale onderzoeksvraag: “in hoeverre is er sprake van extra criminaliteit en overlast in de directe omgeving van coffeeshops en growshops in Enschede?” Als uitgangspunt bij de beantwoording van deze vraag wordt aangesloten bij de zogenaamde Environmental Criminology. Aan de hand van de drie basistheorieën van dit model wordt aangetoond dat de coffeeshops en growshops als crime generator, crime attractor en (voor wat betreft coffeeshops) crime enabler zullen optreden. Aansluitend zijn de hypotheses opgesteld, waarbij gesteld wordt dat er sprake zal zijn van extra criminaliteit en overlast rondom coffeeshops en growshops in Enschede. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens vanuit de Buurtmonitor Enschede, welk diverse databestanden op sociaaleconomisch gebied bevat. Uit de regressieanalyse blijkt dat er voor coffeeshops een positief significant verband bestaat op het gebied van criminaliteit en overlast. Voor de growshops wordt er geen significant verband gevonden. Het antwoord op de onderzoeksvraag luidt: in de directe omgeving van coffeeshops in Enschede is er sprake van extra criminaliteit en overlast. Rondom growshops in Enschede kan er op basis van dit onderzoek niet geconcludeerd worden dat er sprake is van extra criminaliteit en overlast.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:43 environmental science
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65908
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page