University of Twente Student Theses

Login

Simulating the effect of an integrated emergency post in Enschede - Verification and application of a general and flexible discrete-event simulation model

Koster, D.M. (2014) Simulating the effect of an integrated emergency post in Enschede - Verification and application of a general and flexible discrete-event simulation model.

[img] PDF
2MB
Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:In Nederland kunnen patiënten met een niet-spoedeisende zorgvraag zich melden bij de spoedeisende hulp (SEH). Dit kan negatieve consequenties hebben. Een mogelijke oplossing hiervoor is het vormen van een geïntegreerde spoedpost. Dit is een organisatiemodel waarbij de huisartsenpost (HAP) nauw samenwerkt met de SEH op dezelfde locatie en met één gemeenschappelijke balie. Het doel van dit onderzoek is inzicht verkrijgen in de effecten van integratie van de SEH van Medisch Spectrum Twente (MST) en de HAP in Enschede onderdeel van Huisartsendienst Twente-Oost (HDT-Oost). Hierbij wordt gericht op logistieke indicatoren voor patiënttevredenheid. Het effect wordt bepaald door gebruik te maken van een simulatiemodel dat is gebaseerd op de Spoedpost in Almelo. Dit simulatiemodel wordt aangepast naar de situatie van Enschede, waarna experimenten worden uitgevoerd om te bepalen hoe een geïntegreerde spoedpost daar het best kan worden ingericht. Uit de resultaten blijkt dat zowel de doorlooptijd voor de SEH, als ook de doorlooptijd voor de HAP omhoog gaat bij integratie. Er zijn verschillende experimenten opgesteld die mogelijk kunnen bijdragen aan een lagere doorlooptijd. Deze verschillende experimenten zijn allemaal apart geanalyseerd in het simulatiemodel. De experimenten met een significant positief effect op de doorlooptijd zijn gecombineerd om het eventuele interactie effect te bepalen. Het blijkt dat integratie van de SEH van MST en de HAP Enschede van HDT-Oost geen positief effect heeft op de doorlooptijd als men op dezelfde wijze blijft werken. Echter, het veranderen van de taakverdeling, het inzetten van extra personeel of het gebruiken van hetzelfde triagesysteem leidt wel tot een positief significant effect op de doorlooptijd van beide organisaties. Een combinatie van experimenten zorgt voor een verdere afname in doorlooptijd.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Acute Zorg Euregio, Enschede, The Netherlands
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:01 general works
Programme:Industrial Engineering and Management MSc (60029)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65913
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page