University of Twente Student Theses

Login

Tracking: de juiste keuze?: een onderzoek naar de invloed van tracking in het onderwijssysteem op het behalen van een diploma in het hoger onderwijs door tweede generatie immigranten.

Koning, J.W. (2014) Tracking: de juiste keuze?: een onderzoek naar de invloed van tracking in het onderwijssysteem op het behalen van een diploma in het hoger onderwijs door tweede generatie immigranten.

[img] PDF
1MB
Abstract:Landen is er veel aan gelegen de participatie in het hoger onderwijs te vergroten. Echter, in Nederland wordt deze wens in de weg gestaan door het feit dat er een onderwijsstelsel wordt gehanteerd met een sterke mate van tracking. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor het aantal mensen dat toegang heeft tot het hoger onderwijs, aangezien scholieren (voornamelijk immigranten en mensen uit de lagere sociale milieus) door die tracking, weinig mogelijkheden hebben om zich tussentijds te revancheren voor achterstanden. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: Bestaat er een negatief verband tussen de mate van tracking in onderwijssystemen en het relatieve aantal tweede generatie immigranten dat een diploma behaalt in het hoger onderwijs? Het onderzoek wordt ingestoken vanuit de theorie van Boudon. Deze Franse socioloog schetst in zijn theorie dat onderwijsongelijkheid wordt veroorzaakt door primaire en secundaire effecten. Er zijn onderwijsstelsels van 22 Europese landen vergeleken. Aan de hand van een correlatie- en regressieanalyse is onderzocht in welke mate er verbanden aan te tonen zijn tussen de mate van tracking en deze variabelen. Uit het onderzoek komt naar voren dat er geen negatief verband bestaat tussen de mate van tracking en het relatieve aantal tweede generatie immigranten dat een hoger onderwijs diploma heeft behaald. Er wordt aanbevolen niet meteen over te gaan op herstructurering van het Nederlands onderwijsstelsel.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65954
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page