University of Twente Student Theses

Login

‘De risico’s in het strafrecht’: Een onderzoek naar risicoperceptie bij forensische taxatie van het risico op geweldsrecidive met de HCR-20

Brouwer, Rik W. (2014) ‘De risico’s in het strafrecht’: Een onderzoek naar risicoperceptie bij forensische taxatie van het risico op geweldsrecidive met de HCR-20.

[img] PDF
755kB
Abstract:Wordt de forensische inschatting van recidiverisico met de HCR-20 beïnvloedt door affectieve risico informatie? Eerdere onderzoeken laten zien dat affectieve informatie de klinische inschatting van recidiverisico kan beïnvloeden. Doordat het gestructureerd klinische HCR-20 de actuariële risicofactoren op een gestructureerd klinische wijze laat interpreteren tot de uiteindelijke inschatting van risico, kan worden verwacht dat affectieve informatie mogelijk die interpretatie beïnvloedt. Dit onderzoek heeft op basis van 42 HCR-20 formulieren gekeken naar de effecten van affectieve informatie op daadwerkelijke risicotaxaties over verdachten die zijn geobserveerd door het NIFP locatie Pieter Baan Centrum. Resultaten van dit onderzoek bieden onvoldoende bewijs om aan te kunnen tonen dat de affectieve informatie van invloed is geweest op de HCR-20 inschatting van recidiverisico. De resultaten geven wel aanwijzingen dat affectieve informatie bij midden tot hoge scores op de items kunnen leiden tot hogere inschattingen van risico. Lage scores op de items wijzen een onverwacht tegengesteld effect aan van affectieve informatie. Mogelijke verklaringen en aanknopingspunten voor uitgebreider onderzoek worden in dit artikel besproken.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
NIFP, Utrecht, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology, 86 law
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/65988
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page