University of Twente Student Theses

Login

Maatschappijleer versus Maatschappijwetenschappen ; onderzoek naar verschillen tussen Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen, vooral volgens opvattingen van havo 4 en 5 leerlingen

Timmer, Janine (2014) Maatschappijleer versus Maatschappijwetenschappen ; onderzoek naar verschillen tussen Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen, vooral volgens opvattingen van havo 4 en 5 leerlingen.

[img] PDF
4MB
Abstract:Het onderzoek vergelijkt het verplichte vak Maatschappijleer met het profielkeuzevak Maatschappijwetenschappen met als doel verschillen inzichtelijk te maken. Naast literatuuronderzoek zijn focusgroep-interviews gehouden met meer dan 70 havo 4 en 5 leerlingen. Burgerschapsvorming speelt een belangrijke rol omdat beide vakken zich daarop richten en omdat het nog steeds hoog op de agenda van de Tweede Kamer staat. Goede burgerschapsvorming kan van leerlingen kritische en betrokken burgers maken in de moderne participatiesamenleving. Omdat er honderden definities van burgerschapsvorming bestaan, is ook naar Engeland, Frankrijk en Amerika gekeken. Er blijken uiteindelijk verschillen in de omschrijving van burgerschapsvorming, het lesmateriaal, de lesaanpak, toetsen en praktische opdrachten, de hoeveelheid begrippen en diepgang. Omdat de beoordeling gunstiger uitpakt voor Maatschappijwetenschappen zou dit vak, naast Maatschappijleer, burgerschapsvorming kunnen versterken. De Tweede Kamer zou beide vakken steviger in de wet moeten verankeren, vooral in het belang van (toekomstige) leerlingen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Teaching Social Sciences and Humanities in secondary education MSc (68535)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/66475
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page