University of Twente Student Theses

Login

Als burgemeester goed geïnformeerd : een onderzoek naar de informatie- en beïnvloedingspositie van de burgemeester bij de terugkeer van tbs'ers in de maatschappij

Kleinlugtenbeld, Melanie/H.W. (2015) Als burgemeester goed geïnformeerd : een onderzoek naar de informatie- en beïnvloedingspositie van de burgemeester bij de terugkeer van tbs'ers in de maatschappij.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:De burgemeester wil graag zo goed mogelijk gepositioneerd worden in het terugkeerproces rondom tbs'ers. De informatiestroom Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ) is door het ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met verschillende gemeenten opgericht om burgemeesters hierin tegemoet te komen. Door deze informatiestroom ontvangt de burgemeester een melding als een tbs'er (of ex-gedetineerde) tijdens zijn verlofperiode terugkeert in de gemeente. Probleem bij tbs'ers is dat er vooraf geen einddatum van de tbs-maatregel bekend is, waardoor het kan voorkomen dat de BIJ-melding relatief laat wordt ontvangen. De burgemeester kan hierdoor niet altijd in voldoende mate een inschatting maken van de eventuele gevaren voor de openbare orde, veiligheid en maatschappelijke onrust. Tijdens dit onderzoek is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de burgemeester beter te positioneren in dit proces en op welke manier. Het blijkt dat kleine , zelfregulerende netwerken een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de informatie- en beïnvloedingspositie van de burgemeester. Wenselijk is dat hier contactpersonen van reclassering, politie, OM, tbs-kliniek en gemeente aansluiten. Vooral de tbs-kliniek kan waardevolle informatie aanleveren doordat zij over relevante informatie beschikken voordat een tbs’er met verlof kan. Hierdoor wordt de burgemeester beter gepositioneerd en kan hij beter anticiperen op eventuele openbare orde problemen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/66826
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page