University of Twente Student Theses

Login

Solidariteit voor leugenaars : wordt de relatie tussen groepslidmaatschap en acceptatie van leugens in een politieke context door typen leugens en machiavellisme beïnvloed?

Niewerth, V.S. (2015) Solidariteit voor leugenaars : wordt de relatie tussen groepslidmaatschap en acceptatie van leugens in een politieke context door typen leugens en machiavellisme beïnvloed?

[img] PDF
552kB
Abstract:Deze studie onderzoekt het effect van ingroep versus outgroep categorisatie op de acceptatie van leugens. In het bijzonder is de relatie van groepscategorisatie en de acceptatie van leugens beïnvloed door het persoonlijkheidskenmerk ‘machiavellisme’. Ten eerste wordt verwacht dat de acceptatie van leugens groter wordt wanneer mensen leugens tegen een outgroepslid vertellen ten opzichte van een ingroepslid. Ten tweede voorzien we dat altruïstische leugens tegen een ingroepslid meer geaccepteerd worden dan tegen een outgroepslid. Daarentegen worden zelfwinstleugens tegen een outgroepslid meer geaccepteerd dan tegen een ingroepslid. Ten derde wordt verwacht dat mensen die hoog op de machiavellismeschaal scoren, geen onderscheid maken in liegen tegen een ingroepslid of een outgroepslid. Er is gebruik gemaakt van een online survey met verschillende schalen en fictieve politieke leugenscenario’s, die door de respondenten met betrekking tot acceptatie, altruïstische leugens en zelfwinstleugens geïnterpreteerd werden. Door het kiezen van de partij waarop de respondent bij de laatste landelijke verkiezingen heeft gestemd, werd de ingroep/ outgroep conditie ontwikkeld. De vragenlijst werd in het Nederlands en in het Duits aangeboden. De resultaten tonen geen significant hoofdeffect van groepscategorisatie op de acceptatie van leugens. De respondenten toonden dat zij de typen leugens niet in gelijke mate acceptabel vonden. Bovendien wordt duidelijk dat mensen met een hoge score op machiavellisme ook een hoge score op acceptatie van leugens laten zien.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67022
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page