University of Twente Student Theses

Login

Europese subsidiekansen voor Nederlandse gemeenten : succesvol benut of kansrijk? : een analyse van de mate waarin Nederlandse gemeenten gebruikmaken van Europese subsidiemogelijkheden en welke factoren daar invloed op hebben.

Muller, Jor (2015) Europese subsidiekansen voor Nederlandse gemeenten : succesvol benut of kansrijk? : een analyse van de mate waarin Nederlandse gemeenten gebruikmaken van Europese subsidiemogelijkheden en welke factoren daar invloed op hebben.

[img] PDF
1MB
Abstract:In dit onderzoek wordt gekeken naar de mate waarin Nederlandse centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s Europese subsidiemogelijkheden gebruiken en welke factoren invloed op deze mate hebben. De geanalyseerde factoren komen uit het ‘Europaproof’-raamwerk: 1. Deskundigheid: het op de hoogte zijn en voldoen aan Europese wet- en regelgeving; 2. (Kennis)Netwerk: het benutten van Europese kennis uit stedennetwerken en grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden en het benutten van subsidiemogelijkheden; 3. Organisatie: de gemeente moet intern voorbereid zijn op Europa. Er is een online vragenlijst opgesteld waarin dertig van de vijfendertig centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s op verschillende vragen antwoord hebben gegeven. Er is gekeken welke verbanden tussen de mate waarin gebruikgemaakt wordt van de subsidiemogelijkheden en de scores op de overige factoren van het ‘Europaproof’-raamwerk gelegd kunnen worden. De respondenten zijn onderverdeeld in kleine, middelgrote en grote gemeenten, om te onderzoeken of een samenhang te ontdekken is in de grootte van de gemeente en de mate waarin deze gebruikmaakt van de Europese subsidiemogelijkheden. Resultaten van dit onderzoek laten zien dat er veel verschil zit in de mate waarin de Nederlandse centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s gebruikmaken van de Europese subsidiemogelijkheden uit de Structuur- en Investeringsfondsen. Grote gemeenten gebruiken de mogelijkheden veelal meer optimaal dan kleine en middelgrote gemeenten, tussen de kleine gemeenten onderling zijn grote verschillen waar te nemen. Gemeenten die Europa op een of meerdere manieren een plek hebben gegeven binnen hun organisatie en die goed gebruikmaken van de grensoverschrijdende samenwerkingsmogelijkheden, halen gemiddeld gezien meer uit de Europese subsidiemogelijkheden.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Atlas Advies, Almelo, Holland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67191
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page