University of Twente Student Theses

Login

De invloed van het tonen van visie en assertieve gedragingen op de leiderschapseffectiviteit van mannelijke en vrouwelijke leiders

Wolsing, Milou (2015) De invloed van het tonen van visie en assertieve gedragingen op de leiderschapseffectiviteit van mannelijke en vrouwelijke leiders.

[img] PDF
801kB
Abstract:In dit onderzoek wordt er ingezoomd op de effectiviteit van mannelijke en vrouwelijke leiders. Daarbij wordt er specifiek gekeken naar de gedragingen ‘assertiviteit’ en ‘visie’. Deze gedragingen zijn afkomstig uit de ‘Full-Range Leadership Theory’. Om de verbanden tussen leiderschapseffectiviteit en assertieve gedragingen en het tonen van visie te testen is er gebruik gemaakt van twee methoden: (1) video gecodeerd gedrag gedurende een reguliere stafvergadering (2) enquête gebaseerd op de ‘Multifactor Leadership Questionnaire’ onder de medewerkers (n=364) en de leidinggevenden (n=29). De leidinggevenden zijn opgedeeld in twee sub steekproeven, de mannelijke leidinggevenden (n=20) en vrouwelijke leidinggevenden (n=9). De resultaten uit de medewerkers enquête zijn gebruikt om de leiderschapseffectiviteit vast te stellen. Er zijn geen significante relaties gevonden tussen leiderschapseffectiviteit en assertieve gedragingen of het tonen van visie. Wel is er uit de resultaten naar voren gekomen dat gedragingen conform de stereotypegenderrol voor de mannelijke en vrouwelijke leiders beide bijdraagt aan de leiderschapseffectiviteit.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:International Business Administration BSc (50952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67435
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page