University of Twente Student Theses

Login

Democratische verankering van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden : Een vergelijkend onderzoek tussen Nederland en Vlaanderen (België)

Wessels, J. (2015) Democratische verankering van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden : Een vergelijkend onderzoek tussen Nederland en Vlaanderen (België).

[img] PDF
1MB
Abstract:Het onderwerp van deze scriptie is de democratische verankering van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De centrale hoofdvraag luidt: “Op welke wijze was tussen 2012 en 2014 in Nederland en Vlaanderen(België) de democratische verankering van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden formeel geregeld, hoe werkt dit feitelijk in de praktijk, en welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen beide situaties te onderscheiden?” Hierbij zijn verschillende criteria opgesteld. Aan de hand van deze criteria en de uitwerking hiervan voor verschillende cases zal er een vergelijking worden gemaakt tussen de Nederlandse en Vlaamse (België) situatie. Binnen Nederland zijn er 4 cases geselecteerd en binnen Vlaanderen zijn er 3 geselecteerd. Deze selectie heeft plaats gevonden aan de hand van een aantal criteria. Ten eerste moet het samenwerkingsverband beschikken over een meervoudig takenpakket. Daarnaast is er gekeken naar de Homogeniteit/Heterogeniteit van samenwerkingsverband en naar de grootte. In dit onderzoek worden er verschillende wetteksten, regelingen van de samenwerkingsverbanden en interviews verzameld voor het beantwoorden van de criteria en onderzoeksvraag. De onderstaande aanbevelingen zijn geformuleerd naar aanleiding van de uitwerking. Alles overziend kan worden gesteld dat de democratische verankering van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen beter is dan in Nederland. Om dit recht te trekken zullen een aantal stappen moeten worden ondernomen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67580
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page