University of Twente Student Theses

Login

Effectief burgerinitiatieven ondersteunen : een realistische evaluatie van de ondersteuning van burgerinitiatieven door initiatievenmakelaars binnen iWorkspace

Morsman, L. (2015) Effectief burgerinitiatieven ondersteunen : een realistische evaluatie van de ondersteuning van burgerinitiatieven door initiatievenmakelaars binnen iWorkspace.

[img] PDF
1MB
Abstract:Om erachter te komen hoe burgerinitiatieven effectief ondersteund kunnen worden, is dit onderzoek een evaluatieonderzoek naar de manieren van ondersteuning van burgerinitiatieven door initiatievenmakelaars binnen het project iWorkspace van Arcon. Gekozen is om een realistische evaluatie uit te voeren, waarbij er onderzocht wordt of een manier van ondersteunen effectief is, wanneer dat zo (in welke contexten) is en waarom. De manieren van ondersteunen zijn onderscheiden door middel van een typologie van rollen die initiatievenmakelaars kunnen aannemen in het ondersteunen van burgerinitiatieven. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat een rol, wanneer aangenomen door de adviseur, geen enkele keer een negatief effect had op het initiatief. Wel zijn er verschillende redenen waarom een rol geen effect had. Dat kwam doordat de initiatiefnemer geen ‘klik’ voelde met de adviseur, doordat de initiatiefnemer geen behoefte had aan een bepaalde rol of doordat een externe organisatie niet reageerde of inzet toonde. Daarnaast hadden de verschillende rollen volgens de respondenten vooral een positief effect als ze zorgden voor bevestiging en motivatie, voor verbetering van het initiatief en voor connecties met andere instanties.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:70 social sciences in general, 71 sociology, 88 social and public administration
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67626
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page