University of Twente Student Theses

Login

Samen werkt? : Een onderzoek naar de effecten van intergemeentelijke samenwerking op de probleemoplossing, dienstverlening en voorzieningen van de gepercipieerde effectiviteit van deze samenwerking vanuit het perspectief van samenwerkende gemeenten en de regio als geheel.

Schoemaker, Chantal (2015) Samen werkt? : Een onderzoek naar de effecten van intergemeentelijke samenwerking op de probleemoplossing, dienstverlening en voorzieningen van de gepercipieerde effectiviteit van deze samenwerking vanuit het perspectief van samenwerkende gemeenten en de regio als geheel.

[img] PDF
987kB
[img] PDF
2MB
Abstract:Samen werkt? De scriptie vormt een vervolgonderzoek op de Quick Scan van Boogers et. al. (2015) en is uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de effecten van intergemeentelijke samenwerking op de probleemoplossing, dienstverlening en voorzieningen van de gepercipieerde effectiviteit van deze samenwerking vanuit het perspectief van samenwerkende gemeenten en de regio als geheel. De effecten worden veroorzaakt door de factoren. Deze hebben betrekking op de samenwerkingsmotieven (namelijk strategisch, tactisch en operationeel belang), de structuur van de samenwerking (namelijk het aantal samenwerkingsverbanden en het aantal partners per verband) en het klimaat van de samenwerking (op basis van oordelen over de cultuur op basis van consensus, vertrouwen en zakelijkheid). Aan de hand van diverse analyses zijn de effecten onderzocht en blijkt dat het algemene beeld geschetst in de Quick Scan genuanceerd wordt. Op lokaal niveau heeft men baat bij operationele motieven en de beleidsmotieven van belang zijn voor de regionale vormen. Verder bezien we dat de ‘bestuurlijke drukte’ een positief effect heeft op de lokale vormen en dat ook de effecten van de samenwerkingscultuur afwijken van de verwachtingen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67687
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page