University of Twente Student Theses

Login

“Naar een narratieve persoonlijke diagnostiek” : een exploratief onderzoek naar persoonlijke diagnostiek aan de hand van toekomstbrieven

Plesse, Jasmin (2015) “Naar een narratieve persoonlijke diagnostiek” : een exploratief onderzoek naar persoonlijke diagnostiek aan de hand van toekomstbrieven.

[img] PDF
1MB
Abstract:Sinds enige jaren werd toenemend herkend welke beperkingen de huidige medische zorg inhoudt. Deze reduceert de patiënt vaak op zijn diagnose en de daarmee samenhangende symptomen. Binnen de persoonlijke diagnostiek staat de gedachte centraal de nomothetische component van de diagnose te minimaliseren en de idiografische of de persoonlijke component van de diagnose te maximaliseren. Volgens wetenschapper van Os (2014) zou het diagnostisch proces uit vier verschillende vragen moeten bestaan die op de individuele ervaringen van de patiënt alsmede zijn persoonlijk ziekteverhaal ingaan. Binnen de narratieve psychologie staat het construeren van het eigen verhaal centraal waardoor de mogelijkheid bestaat deze benadering binnen de persoonlijke diagnostiek te gebruiken en zo de patiënt vanuit zijn eigen ervaringen te benaderen. De huidige studie heeft gekeken of het instrument “brief vanuit de toekomst“ uit de narratieve toekomstverbeelding als een aanvulling voor de persoonlijke diagnostiek binnen de GGZ kan worden gebruikt, door de diagnostiek van de vragende vorm op de inhoud van de brieven toe te passen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68229
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page