University of Twente Student Theses

Login

Succesfactoren in het tendertraject en PvA. Een onderzoek naar kritieke succesfactoren in het tendertraject en de plannen van aanpak

Oosterwegel, M. (2015) Succesfactoren in het tendertraject en PvA. Een onderzoek naar kritieke succesfactoren in het tendertraject en de plannen van aanpak.

[img] PDF
2MB
Abstract:Waar voorheen de traditionele contractvorm en het gunningscriterium Laagste prijs gehanteerd werden bij aanbestedingen, zijn tegenwoordig geïntegreerde contractvormen gegund op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) de standaard. Deze overstap brengt grote veranderingen met zich mee, en voor bedrijven en werknemers die zijn gewend aan de traditionele werkwijze kan het lastig zijn om over te schakelen naar de huidige situatie. Enkele belangrijke veranderingen vinden plaats in het tendertraject, waarbij dient te worden samengewerkt met aannemers omdat ontwerp en uitvoering bij geïntegreerde contractvormen in elkaar vervlochten zijn. Ook vinden veranderingen plaats in het opstellen van het Plan van Aanpak (PvA) voor de opdrachtgever bij een aanbesteding, waar met verschillende partijen aan ontwerp- en uitvoeringsaspecten en EMVI-criteria invulling moet worden gegeven. Men dient niet meer te focussen op het aanbieden van de laagste prijs, maar op het aanbieden van de hoogste waarde. Advies- en ingenieursbureau Tauw werkt binnen het Marktteam Aannemers (MTA) in tenderteams samen met aannemers en andere advies- en ingenieursbureaus en wil inzichtelijk krijgen hoe men het tendertraject beter kan inrichten en een zo goed mogelijk PvA kan opstellen. Tauw constateerde dat PvA’s zeer wisselend worden beoordeeld en wil inzicht krijgen in mogelijke oorzaken hiervan. Om Tauw hierbij te helpen zo goed mogelijk te kunnen voldoen aan de uitvraag van de opdrachtgever is de volgende probleemstelling voor dit onderzoek opgesteld: ‘’Er is onvoldoende inzicht in de manier waarop het tenderproces, een goede samenwerking en samenstelling van het tenderteam en een juiste uitwerking van de EMVI-criteria en doelstellingen ervoor kunnen zorgen dat een zo goed mogelijk plan van aanpak wordt gerealiseerd gegeven de uitvraag van de opdrachtgever bij de geïntegreerde design & construct inschrijvingen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68351
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page