University of Twente Student Theses

Login

Angst voor infecties: een ‘mental models’ onderzoek naar zoönosen. Kwalitatief onderzoek naar de denkfouten die de Nederlandse bevolking heeft over zoönosen.

Louwes, Sylvana (2015) Angst voor infecties: een ‘mental models’ onderzoek naar zoönosen. Kwalitatief onderzoek naar de denkfouten die de Nederlandse bevolking heeft over zoönosen.

[img] PDF
291kB
Abstract:In dit paper is onderzoek verricht naar de denkfouten die de algemene bevolking heeft over zoönosen. Zoönosen zijn ziektes die van dieren op mensen overdraagbaar zijn. Door de industrialisatie en huidige veranderingen in het klimaat, vindt verspreiding van zoönosen op een grotere schaal plaats dan vroeger. Hierdoor is de kans steeds groter dat er meer mensen besmet raken met een zoönose en daardoor ziek worden. Daarom is het doel van dit onderzoek om te kijken wat de algemene bevolking weet over zoönosen en of deze informatie wel juist is. De participanten in dit kwalitatieve onderzoek waren volwassen mensen uit de Nederlandse bevolking. Er zijn semi-gestructureerde interviews gehouden, waarbij het interviewschema al is onderverdeeld in verschillende thema’s. De interviews zijn ook opgenomen en de audio-fragmenten zijn verwerkt tot transcripten. Vervolgens zijn de fragmenten uit de transcripten geanalyseerd aan de hand van de verschillende thema’s van het interviewschema. Er is voor gekozen om één zoönose te analyseren, in dit paper was dat vogelgriep. Uit de resultaten bleek dat de algemene bevolking veel relevante informatie wel wist over vogelgriep, maar ook was er bij elk thema sprake van één of meerdere denkfouten. De meest voorkomende denkfouten waren toch dat er geen maatregelen zouden bestaan tegen de preventie van vogelgriep, dat vogelgriep overdraagbaar zou zijn via speeksel, dat overgeven een symptoom is van besmetting en dat mensen die weinig doen voor hun gezondheid en hygiëne sneller besmet zullen raken. Aan de hand van de denkfouten die in dit onderzoek zijn gevonden kan er verder kwantitatief onderzoek verricht worden op een grotere schaal om te kijken of deze denkfouten bij een groot deel van de bevolking voorkomt. Als bepaalde denkfouten veel voorkomen dan kan er vervolgens een systeem worden gebouwd om de juiste informatie te verschaffen aan de algemene bevolking.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68399
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page