University of Twente Student Theses

Login

De invloed van additieven en stroomdichtheid op de koperdistributie bij het galvaniseren van through holes in printplaten

Stevens, S. (2015) De invloed van additieven en stroomdichtheid op de koperdistributie bij het galvaniseren van through holes in printplaten.

[img] PDF
1MB
Abstract:Het galvaniseren van trough holes in printplaten met een hoge aspect ratio levert niet het gewenste eind resultaat op. In de meeste gaten treedt geen koper opgroei op en de overige hebben een te hoog dogbone effect. Deze studie onderzoekt of een wijziging van de concentratie van de additieven, de carrier, leveller en brightner, en een verandering van de stroomdichtheid, een reductie van het dogbone effect geven. 20 experimenten, waaronder 4 nulmetingen, worden uitgevoerd in een verkleind model van het originele galvaniserings bad. De optimale concentratie veranderingen van de additieven en stroomdichtheid worden bepaald met behulp van een Design of Experiments. De spreiding op de printplaat, de strooiing in de gaten en de badeffectiviteit wordt gemeten en geanalyseerd. Visuele inspectie van de gaten beloofd een veelbelovend resultaat. Slechts 3 van de 525 gaten heeft geen koper opgroei. Dit is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van de huidige resultaten bij Thales. Uit analyse van de meetresultaten blijkt dat in deze studie geen relatie te leggen is tussen de veranderingen van de additieven en de stroomdichtheid met de koper opgroei in de gaten. De verdere analyse van de nul metingen geven een te grote spreiding in koper dikte in de gaten om betrouwbaar te zijn. De conclusie is dat er een onverwachte variabele in de experimenten is die een grotere invloed op de resultaten heeft dan de invloed van de wijziging van de additieven. De mogelijke oorzaken voor de grote fluctuaties zijn onstabiele stroomvoorziening, onvoldoende convectie en een slechte kwaliteit van de koper. Deze oorzaken dienen in verder onderzoek nader te worden bekeken.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:58 process technology
Programme:Chemical Engineering BSc (56960)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68426
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page