University of Twente Student Theses

Login

Biopsychosociale voorspellers van uitkomsten in multidisciplinaire behandelingen voor chronische pijn: een systematische review

Lohmann, L. (2015) Biopsychosociale voorspellers van uitkomsten in multidisciplinaire behandelingen voor chronische pijn: een systematische review.

[img] PDF
871kB
Abstract:Doel: Identificeren van biopsychosociale prognostische factoren bij multidisciplinair behandelde chronsiche pijnpatiënten. Methode: systematische review (CENTRAL, PsychLIT, PubMed). Selectiecriteria: leeftijd (≥18); chronische pijn; multidisciplinaire behandeling; prognostische factoren, originele research report (Engels, Nederlands, Duits). Uitkomsten: pijnintensiteit, fysiek functioneren, emotioneel functioneren en globaal waargenomen effect. Beoordeling van methodologische kwaliteit, kwalitatieve data synthese, identificatie van het niveau van bewijskracht van de biopsychosociale prognostische factoren. Resultaten: Vier studies hadden een hoge methodologische kwaliteit. Fysiek functioneren, pijnintensiteit, depressie en angst voorspelden de uitkomsten. Discussie: Er is naar voren gekomen dat de factoren fysiek functioneren, pijnintensiteit, depressie en angst de uitkomsten van de behandeling voor chronische pijn voorspelden. De psychologische factoren depressie en angst blijken samen te hangen met de fysieke factoren pijnintensiteit en fysiek functioneren. Dit benadrukt de emotionele kant (depressie en angst) van chronische pijn en het belang van een multidisciplinaire aanpak bij de behandeling waarbij de emotionele aspecten ook behandeld moeten worden om de behandeling effectiever te maken. Daarnaast is naar voren gekomen dat de methodologische kwaliteit van de studies over prognostische factoren over het algemeen laag is en is onderzoek met hoge methodologische kwaliteit noodzakelijk om deze resultaten aan te vullen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68524
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page