University of Twente Student Theses

Login

Deelnemers betrekken bij een smart grid proeftuin : een sociaal wetenschappelijke analyse van acceptatie- en communicatiefactoren

Veenhof, S.H. (2015) Deelnemers betrekken bij een smart grid proeftuin : een sociaal wetenschappelijke analyse van acceptatie- en communicatiefactoren.

[img] PDF
1MB
Abstract:Smart grid is een technologie die bijdraagt aan de integratie van (lokale) duurzame energiebronnen, de betrouwbaarheid van het elektrische netwerk en de betaalbaarheid hiervan in de toekomst. Hierbij is deelname van huishoudens essentieel, daarom is onderzocht hoe (potentiele) deelnemers hierin betrokken kunnen worden. Door deelnemers en projectmedewerkers van huidige smart grid projecten te interviewen is een kwalitatief overzicht gevormd van verschillende perspectieven en argumenten rond de betrokkenheid en acceptatie van smart grid producten en diensten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat voldoende stimulering, ondersteuning en vertrouwen van essentieel belang is. Door financiële redenen is dit echter moeilijk te realiseren als smart grid op grotere schaal wordt toegepast. Vanuit deze beperking zijn interessante communicatiestrategieën naar voren gekomen die onder andere inspelen op de bijdrage van de deelnemer zelf. Gevonden strategieën zijn: het stimuleren van een collectief gevoel onder de deelnemers, deelnemers laten participeren in de projectorganisatie, andere partijen betrekken in communicatie met het publiek en ambassadeurs inzetten in het betrekken van deelnemers.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
DNV GL, Groningen, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:53 electrotechnology, 70 social sciences in general
Programme:Science Education and Communication MSc (60708)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68954
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page