Ontwerp van een voedselcapsule voor een 3D-foodprinter. Aan de hand van een algemeen verkregen richtlijn

Klamer, A. (2016) Ontwerp van een voedselcapsule voor een 3D-foodprinter. Aan de hand van een algemeen verkregen richtlijn.

[img]
Preview
PDF
8MB
Abstract:Klinkt een chocolade buste van jezelf als toekomstmuziek? Het printen van levensmiddelen vindt nu al een tijd plaats maar de technologie is nog lang niet uitontwikkeld. Zeker de capsules die de levensmiddelen extruderen zijn nu nog een ondergeschoven kindje. De European Packaging Gallery heeft binnen deze bacheloropdracht gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de voedselcapsules omdat zij niet op de hoogte is van mogelijk goede voedselcapsules die al op de markt zijn. Zij wil een richtlijn verkrijgen voor het ontwerpen van een voedselcapsule voor toekomstige generaties foodprinters. Op deze manier kan het bedrijf inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de verpakkings-/levensmiddelenmarkt wanneer de foodprinter op grotere schaal wordt toegepast. Om bekend te raken met de foodprinter en de bijbehorende capsules is deze markt onderzocht. Hoewel is gebleken dat er nog nauwelijks sprake is van een markt, heeft het wel informatie opgeleverd over ontwerpaspecten die kunnen worden toegepast binnen het ontwerpen van de voedingscapsule in deze opdracht en aspecten die moeten worden vermeden. Daarnaast is ook de markt van levensmiddelenverpakkingen bekeken. Hier zijn oplossingen uit gehaald met betrekking tot extruderen, openen en sluiten, bijvullen en het waarborgen van de houdbaarheid. Met behulp van een gebruikstest zijn functies en eisen opgesteld die voornamelijk betrekking hebben op de interface van de capsule met de foodprinter en het faciliteren van het schoonmaken. Er is hiermee een basis gevormd voor het functieoverzicht en het Programma van Eisen. Een functionele decompositie heeft extra eisen aangeleverd voor dit overzicht. Verder heeft een onderzoek naar de primaire en secundaire gebruiker en andere stakeholders uit de verpakkingsketen een beter beeld opgeleverd over de gebruikscontext en de belangen bij het ontwerp door de keten heen. Afgenomen expertinterviews binnen deze stakeholderanalyse hebben voor een inkadering van de gebruikscontext gezorgd: er is gebleken dat de foodprinter de meeste toegevoegde waarde zal hebben in de keuken van een luxe restaurant. Alle stukken uit de analyse hebben samen een functioneel overzicht en een Programma van Eisen opgeleverd. Het Programma van Eisen is een representatie van de richtlijn voor het ontwerpen van de voedingscapsule. Binnen de ideegeneratie is een morfologisch schema samengesteld met daarin opgenomen de belangrijkste functies volgens het gebruiksscenario. Er zijn haalbare ontwerpoplossingen bedacht die een antwoord geven op deze functies. De oplossingen zijn gecombineerd naar vier onderscheidende factoren, te weten: Duurzaamheid, Gemak, Pouch en Piston. De pouch- en pistonvariant gaan uit van specifieke verpakkingsvormen, respectievelijk methoden van verdringen omdat de pouch voordelen kan bieden op het gebied van duurzaamheid, vormen waarin hij kan worden gemaakt en bedrukken en de pistonpomp meer levensmiddelen kan pompen ten opzichte van de andere positieve verdringingsmechanismen. Op basis van een selectie van het Programma van Eisen zijn de concepten beoordeeld, waarbij ze een score hebben gekregen van 1 tot 5. Er is hierop verder gewerkt met concept Duurzaamheid. Dit concept is nogmaals naast de geselecteerde eisen gelegd en aan de hand hiervan geëvalueerd. Hier is uit gebleken dat er nog een verbeterslag kan worden gemaakt met betrekking tot het tegengaan van lekken, eenvoud van schoonmaken en het tegengaan van de pulserende werking van pomp. Dit kan worden gerealiseerd door een extra iteratieslag te maken
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:21 art forms
Programme:Industrial Design BSc (56955)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/69013
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page