University of Twente Student Theses

Login

Veerkracht en werkloosheid : onderzoek naar de samenhang tussen veerkracht en verklaringen voor een toekomstige werkloosheid

Guidone, Mandy (2016) Veerkracht en werkloosheid : onderzoek naar de samenhang tussen veerkracht en verklaringen voor een toekomstige werkloosheid.

[img] PDF
558kB
Abstract:Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de verklaringen die mensen voor hun toekomstige werkloosheid geven en hun mate van veerkracht. Negatieve gebeurtenissen zoals werkloosheid beïnvloeden het leven van mensen. Op wat voor manier mensen met deze gebeurtenissen omgaan, hangt af van hun attributie. Tot nu toe is er nog niet onderzocht of veerkracht, attributie en toekomstverbeeldingen samenhangen. In dit onderzoek namen 21 mensen deel. De mensen waren afkomstig uit Nederland en Duitsland. De steekproef bestond uit 10 mannen en 11 vrouwen. De deelnemers waren tussen 20 en 59 jaar oud. Een mixed method onderzoek was gebruikt die uit twee verschillende meetinstrumenten bestond.De meetinstrumenten bestonden uit een brief vanuit de toekomst en een vragenlijst.Uit de resultaten bleek dat er een samenhang bestaat tussen veerkracht en de verklaringen die mensen voor hun toekomstige werkloosheid geven. Mensen die intern attribueren scoren hoog op de BRS en hebben dus een hoge mate van veerkracht. In tegenstelling hebben mensen die laag op de BRS scoren, een lagere mate aan veerkracht en schrijven hun werkloosheid eerder aan de samenleving toe dan aan zich zelf. Mensen met een hoge mate van veerkracht beschikken over het vermogen om beter met negatieve gebeurtenissen in hun leven om te gaan.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69063
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page