University of Twente Student Theses

Login

'Speciaal voor ons gemaakt, speciaal voor hen gemaakt' : maakt het verschil of een interventie zich op de eigen groep richt of op een andere groep?

Bunnik, M. (2015) 'Speciaal voor ons gemaakt, speciaal voor hen gemaakt' : maakt het verschil of een interventie zich op de eigen groep richt of op een andere groep?

[img] PDF
798kB
Abstract:In dit onderzoek is nagegaan of het verschil maakt of mensen gezondheidsadviezen krijgen vanuit een interventie die oorspronkelijk bedoeld is voor hun eigen groep of een andere doelgroep dan zijzelf. Eerder onderzoek laat zien dat het activeren van een sociale identiteit van een groep waarvoor ongezond gedrag prototypisch is, kan leiden tot zwakkere intenties tot gezond gedrag. Ook blijkt uit eerder onderzoek dat als mensen zich vergeleken voelen met een outgroup, dit soms motiverend kan werken, maar in bepaalde situaties ook demotiverend. In dit onderzoek worden respondenten random blootgesteld aan een interventie die gemaakt is voor een outgroup of een interventie voor de eigen groep. Gekeken is naar wat het effect was op de intentie om adviezen uit de interventie op te volgen en de variabelen uit de Protectie Motivatie Theorie. De studie maakte duidelijk dat een interventie voor de eigen groep in dit geval leidde tot meer intentie om adviezen op te volgen. Invloeden van de twee verschillende condities verliepen vooral via de PMT componenten ‘attitude’ en ‘Response-efficacy’. De bevindingen worden besproken in het licht van de Social Identity Theory en de impact van sociale identiteit binnen. gezondheidsinterventies.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69384
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page