University of Twente Student Theses

Login

De beste onderhoudskeuze gegund : een methodiek ter ondersteuning voor het prioriteren van onderhoud aan het wegennet op netwerkniveau

Remco, Platerink (2010) De beste onderhoudskeuze gegund : een methodiek ter ondersteuning voor het prioriteren van onderhoud aan het wegennet op netwerkniveau.

[img] PDF
3MB
Abstract:De aandacht begint de laatste jaren langzaam te verschuiven van traditioneel wegbeheer naar wegbeheer vanuit het principe van Asset Management. Bij traditioneel wegbeheer worden alle onderdelen van de weg afzonderlijk van elkaar beheerd en onderhouden. Bij Asset Management worden alle onderdelen van de weg juist integraal beheert. Hierbij staan twee principes centraal: gebiedsgericht benutten en Life Cycle Cost Analyses. Bij de eerste wordt het onderhoud in een gebied, provincie, regio etc., integraal bekeken. Hierbij wordt het wegennet onderverdeeld in wegvakken en wordt het onderhoud op deze wegvakken op elkaar afgestemd. Bij Lice Cycle Cost Analyses worden de kosten van de weg (en dus ook alle gerelateerde onderdelen ervan) bekeken vanuit hun levensduur. Dus van het aanleggen tot het onderhouden tot het vervangen van de weg. Dit betekent dat de termijn waar naar gekeken wordt enkele decennia is. In dit onderzoek wordt er aandacht besteedt aan het gebiedsgericht benutten. Dit is gedaan voor de provincie Overijssel en wel door het opstellen van een methodiek zodat het onderhoud aan de wegvakken geprioriteerd kan worden, rekening houdend met de doelstellingen van de provincie Overijssel. Voor het opstellen van de mehtodiek is er gebruik gemaakt van de Analytical Hierarchy Process. Met de AHP is het mogelijk om op een consistente en reproduceerbare wijze de rangschikking van het onderhoud te bepalen. Dit is verwoord in de volgende doelstelling: Het doel van het onderzoek is om een methodiek te ontwikkelen om de onderhoudswerkzaamheden voor de 140 wegvakken van de provincie Overijssel te rangschikken door gebruik te maken van de methode Analytical Hierarchy Process.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69444
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page