University of Twente Student Theses

Login

ConsulBrain : kwaliteitsbeheersing van consultancy : onderzoek naar een GeoBrain toepassing voor kwaliteitsbeheersing van consultancy, met een specifieke uitwerking voor HDD-consultancy

Messinella, G.A. (2007) ConsulBrain : kwaliteitsbeheersing van consultancy : onderzoek naar een GeoBrain toepassing voor kwaliteitsbeheersing van consultancy, met een specifieke uitwerking voor HDD-consultancy.

[img] PDF
2MB
Abstract:Kennis vormt steeds meer een belangrijk onderdeel van geleverde producten en diensten. In de huidige kennismaatschappij is kennis zelfs de belangrijkste productiefactor en neemt het aantal kennisintensieve ondernemingen steeds meer toe. In kennisintensieve organisaties is het cruciaal om op een effectieve wijze gebruik te maken van de aanwezige kennis voor de uitvoering van veel processen en activiteiten. De kwaliteit wat de professionals leveren, wordt namelijk vooral bepaald door de wijze waarop zij gebruik maken van ideeën, begrippen, modellen en informatie. Een probleem binnen kennisintensieve organisaties is dat kennis verdeeld aanwezig en vaak moeilijk bereikbaar en toegankelijk is. Dit maakt dat kennis niet alleen ontoegankelijk is voor anderen maar ook kwetsbaar. Dit kennisprobleem heeft als gevolg dat kennis niet optimaal wordt gebruikt, waardoor het uiteindelijk een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de te leveren dienstverlening. Professionele organisaties zijn bewust bezig de kwaliteit van hun dienstverlening te beheersen. Volgens de literatuur is de tijd namelijk voorbij dat een bepaald imago van een professional genoeg was om de kwaliteit van zijn dienstverlening aan te tonen. Het onderzoek in dit rapport richt zich in eerste instantie op het bedrijf GeoDelft, waar geotechnische kennis een zeer belangrijke rol speelt. Voor veel partijen in de markt is de geotechniek een weinig bekend vakgebied en vindt men het moeilijk geotechnische expertise op een vanzelfsprekende manier in het ontwerp - en bouwproces mee te nemen. Hiervoor werkt GeoDelft aan een concept genaamd GeoBrain, waarmee wordt getracht een bijdrage te leveren voor het oplossen van het geotechnische kennisprobleem binnen de bouwsector. Binnen GeoDelft vraagt zich men af of een toepassing van GeoBrain op interne projecten een oplossing kan zijn voor het kennisprobleem van hun eigen organisatie. Een mogelijke oplossing zou ook een bijdrage kunnen leveren voor de beheersing van de kwaliteit van het adviesproduct. GeoDelft streeft namelijk naar een kwalitatief hoogwaardig adviesproduct, waarbij ook nog van belang is dat dit product adviseur onafhankelijk is. De doelstelling van dit onderzoek luidt daarom: Kwaliteitsbeheersing van consultancy, door het ontwikkelen van een expertsysteem op basis van het GeoBrain - concept: “ConsulBrain”. Dit wordt specifiek uitgevoerd voor adviesprojecten van GeoDelft over horizontaal gestuurde boringen (HDD), waarmee procesmatig een advies kan worden uitgevoerd, evenals de gevolgen van de belangrijkste gebeurtenissen op de kwaliteit van het advies kunnen worden geschat.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
GeoDelft
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/695
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page