University of Twente Student Theses

Login

In hoeverre is de Kinect geschikt om met behulp van knie- en heuphoeken een kwantitatieve bewegingsanalyse uit te voeren?

Riksen, J.J.M. and Roks, M.J. and Treurniet, G.L. and Waard, M.W.P. van der (2016) In hoeverre is de Kinect geschikt om met behulp van knie- en heuphoeken een kwantitatieve bewegingsanalyse uit te voeren?

[img] PDF
3MB
Abstract:Knieklachten en -blessures zijn veel voorkomende problemen waarmee pati ¨enten bij een orthopeed of fysiotherapeut komen. Voor een zo goed mogelijke begeleiding is het belangrijk om de ontwikkeling van pati ¨enten goed te kunnen monitoren. De huidige methodes om pati ¨enten te monitoren zijn vrij subjectief. Met behulp van een bewegingsanalysesysteem met markers zoals de Visualeyez of VICON kan een meer kwantitatieve beoordeling van de functie van de knie worden gemaakt. Deze systemen worden in de kliniek echter nauwelijks gebruikt vanwege de gebruiksonvriendelijkheid en hoge kosten. De aanleiding voor dit onderzoek is de behoefte aan een klinisch bruikbaar, kwantitatief en kosteneffectief bewegingsanalysesysteem met als doel het volgen van de ontwikkeling van pati ¨enten met knieproblemen voor een zo goed mogelijk advies in begeleiding. Vandaar dat de vraag luidt: 'In hoeverre is de Kinect geschikt om met behulp van knie- en heuphoeken een kwantitatieve bewegingsanalyse uit te voeren?' In dit onderzoek wordt de Kinect gevalideerd voor een kwantitatieve bewegingsanalyse van de knie, met behulp van de Visualeyez als gouden standaard. Binnen dit onderzoek wordt geprobeerd de Kinect te valideren voor lopen en squaten. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een direct feedback systeem te maken. Dit helpt de pati ¨ent bij oefeningen en kan de arts helpen een meer objectieve beoordeling van de progressie te maken. Uit de resultaten is gebleken dat de Kinect bij loop- en squatbewegingen gebruikt kan worden om nauwkeurige hoeken van de knie te bepalen. Voor de loopbeweging is hier een correctie voor nodig, voor de squat niet. De heuphoeken konden alleen gevalideerd worden voor loopbewegingen, hieruit is gebleken dat de hoeken van de Kinect nauwkeurig zijn bij een loopbeweging op 3.2 km/h, na een correctie. Voor het berekenen van hoeken uit statische posities bleek de Kinect niet geschikt. Daarnaast is gebleken dat de Kinect gemakkelijk in gebruik te nemen is.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69852
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page