University of Twente Student Theses

Login

Het bystander effect vanuit de andere kant bekeken : in hoeverre beïnvloedden het aantal omstanders en de bekendheid van de dader de self-blame bij slachtoffers?

Jurešić, M. (2016) Het bystander effect vanuit de andere kant bekeken : in hoeverre beïnvloedden het aantal omstanders en de bekendheid van de dader de self-blame bij slachtoffers?

This is the latest version of this item.

[img] PDF
917kB
Abstract:Veel mensen gaan ervan uit dat onschuldige slachtoffers geholpen zullen worden door omstanders, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval te zijn. Omstanders laten de gebeurtenis vaak voor wat het is, of grijpen niet adequaat genoeg in. Het niet optreden van omstanders, door de aanwezigheid van andere mensen wordt ook wel als het passieve toeschouwers effect (bystander effect) omschreven. In het huidige onderzoek is er gekeken naar het effect van Belief in a Just World, Locus of Control, self-blame, aantal omstanders en de bekendheid van de dader bij het bystander effect. Door middel van een vragenlijst is er naar de gedachtewijzen van deelnemers gevraagd. Hierbij is er gebruik gemaakt van vignetten, zodat de deelnemers zich in een bepaalde situatie konden inleven. Uit de analyses is naar voren gekomen dat wanneer er meer passieve omstanders aanwezig zijn, en het slachtoffer meer geloof heeft in Belief in a Just World, het slachtoffer meer schaamte heeft na de situatie. Het aantal passieve omstanders en het geloof in Belief in a Just World hebben dus in bepaalde mate invloed op self-blame bij slachtoffers.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/70055
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page