University of Twente Student Theses

Login

Zelfredzaamheid van burgers bevorderen door inzet Serious Game : de ontwikkeling, effectmeting en evaluatie van een online tool over spoorveiligheid

Jong-Kamphuis, Natalie (2016) Zelfredzaamheid van burgers bevorderen door inzet Serious Game : de ontwikkeling, effectmeting en evaluatie van een online tool over spoorveiligheid.

[img] PDF
2MB
Abstract:De kans op een ongeval met gevaarlijke stoffen op het spoor is klein, maar als er iets mis gaat kunnen de gevolgen groot zijn. Bovendien duurt het even voordat hulpdiensten dan ter plaatse kunnen zijn waardoor mensen enige tijd op zichzelf zijn aangewezen. Mensen moeten dus weten hoe ze zich kunnen voorbereiden op een noodsituatie en hoe ze dan het beste kunnen handelen. Dit vraagt om een bepaalde mate van zelfredzaamheid. Doelstelling van dit onderzoek is onderzoeken of de zelfredzaamheid, met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, positief kan worden beïnvloed door inzet van een serious game. Het effect van de game op uiteenlopende variabelen werd onderzocht. Binnen het onderzoek was sprake van twee condities (N = 181). De experimentele groep speelde de game en vulde aansluitend een vragenlijst in. De controle groep vulde eerst de vragenlijst in en speelde daarna de serious game. Resultaten wijzen uit dat de game effect heeft op de risicoperceptie, eigen effectiviteit en eigen verantwoordelijkheid. Na het spelen van de game schatten mensen de kans en gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen hoger in, achten zichzelf meer in staat om te handelen en voelen zich meer verantwoordelijk om te zorgen voor hun eigen, persoonlijke veiligheid. Implicaties worden besproken.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Veiligheidsregio Twente
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/70241
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page