University of Twente Student Theses

Login

Evaluatie zorgcomplex De Botterhof – Wierden : een casestudy op gebied van zorgregelgeving, zorgconcepten en zorgarchitectuur

Balkay, A. and Buursink, E. H. and Deniz, Y. (2016) Evaluatie zorgcomplex De Botterhof – Wierden : een casestudy op gebied van zorgregelgeving, zorgconcepten en zorgarchitectuur.

[img] PDF
2MB
Abstract:In Nederland kunnen dementerende ouderen onder andere terecht in psychogeriatrische instellingen. Daar wordt de patiënt zo goed mogelijk geholpen om goed om te kunnen gaan met de ziekte in het dagelijks leven. De zorg- en dienstverlening die geleverd wordt in een psychogeriatrische instelling is er op gericht dat een persoon zo lang mogelijk zelfredzaam blijft en voor zover mogelijk de regie houdt op eigen leven. In kleinschalige zorgvoorzieningen wonen dementerende ouderen met zes of acht personen in een woning waarbij ze samen het huishouden doen onder begeleiding van een verpleegkundige. Dit onderzoek richt zich op de kleinschalige zorgverlening binnen de psychogeriatrische zorg bij De Botterhof in Wierden. De Botterhof is een verzorgingshuis dat in 2007 door Carint Reggeland gebouwd is waar kleinschalig zorg verleend wordt. De introductie van kleinschalige zorgverlening vroeg om een ander type gebouw waarin de aandacht voor de individualiteit tot uitdrukking is gebracht in gebouw en inrichting. Inmiddels is er negen jaar verstreken en de vraag die opkomt is of het project nog steeds voldoet aan de verwachtingen die destijds ten grondslag lagen aan het gebouw. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt als volgt: Past het zorgconcept van kleinschalig wonen, dat ten grondslag heeft gelegen aan de bouw van De Botterhof, nog in de huidige financierings- en regelstructuur (en het wettelijke raamwerk) van de Nederlandse gezondheidszorg?
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Carintreggeland, Wierden, The Netherlands
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:58 process technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/70291
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page